Kvarcna grijalica i toster opasnost za potrošače

Srna
Kvarcna grijalica i toster opasnost za potrošače

SARAJEVO - Na tržištu BiH pronađeni su električna kvarcna grijalica i toster koji spadaju u grupu nesigurnih proizvoda jer predstavljaju rizik od opekotina, požara i strujnog udara, pa su preduzete mjere povlačenja s tržišta i vraćanja od potrošača ovih proizvoda.

Potrošačima koji ih posjeduju preporučuje se da prestanu da ih koriste i vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje, gdje su ih kupili.

Riječ je o grijalici marke “kumtel”, tip KS-2700, koja je proizvedena u Turskoj, koja je i zemlja porijekla, a uvoznik je kompanija “Fis” Vitez, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

- Proizvod je rizičan jer se zaštitna rešetka može potpuno skinuti bez upotrebe alata. Grijalica ima mehanizam koji uključuje/isključuje grijače kada se grijalica uspravi ili obori, te uključivanje radi iako nijedan grijač prethodno nije vidljivo usijan.

Uputstvo za upotrebu nije napisano na službenim jezicima u BiH - navedeno je u saopštenju.

Toster “zilan” tipa ZLN7628, proizveden u Turskoj koja je i zemlja njegovog porijekla, a čiji je uvoznik firma “Digitalis” iz Novog Travnika, nema adekvatnu izolaciju, što predstavlja opasnost od strujnog udara.

- Zbog korišćenih izolacionih materijala neodgovarajućih karakteristika pri visokoj temperaturi može doći do lomljenja kućišta, čime postaju dostupni dijelovi pod naponom - naveli su iz agencije.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana