Krizni štab Ministarstva zdravlja FBiH: Otkazane ekskurzije u Italiju, otkazati putovanja u krizna područja

Kliks
Krizni štab Ministarstva zdravlja FBiH: Otkazane ekskurzije u Italiju, otkazati putovanja u krizna područja

SARAJEVO - Krizni štab Ministarstva zdravlja FBiH, u cilju bezbjednosti učenika i nastavnika, preporučilo je otkazivanje ekskurzija i organizovanih školskih putovanja u Italiju.

-Takođe, svim građanima se preporučuje izbjegavanje putovanja u Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran – istakli su u Kriznom štabu.

Oni su pozvali sve državljane BiH kao i strane koji imaju stalni ili privremeni boravak u FBiH, a koji su se posljednjih sedam dana vratili u BiH iz Italije, Južne Koreje i Irana, da se putem telefona, bez obzira na to da li imaju simptome bolesti ili ne, jave svom nadležnom kantonalnom zavodu za javno zdravstvo radi savjetovanja o daljnjem postupanju te da ostanu u kućnoj samoizolaciji.

- U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) trebaju telefonom odmah obavijestiti kantonalni zavod za javno zdravstvo ili hitnu pomoć – navode u Kriznom štabu.

Napominju da se svi građani koji se vraćaju s područja Kine u saradnji s nadležnim inspekcijskim organima stavljaju pod zdravstveni nadzor (obavezno svakodnevno javljanje nadležnoj epidemiološkoj službi i samoizolacija kod kuće u periodu od 14 dana).

- Odlukom Kriznog štaba od danas se iste mjere odnose i na putnike s područja Italije, Južne Koreje i Irana – istakli su u Kriznom štabu.

U februaru je na području FBiH 26 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor, a s obzirom na to da je za pojedine istekao inkubacijski period, trenutno je deset osoba pod zdravstvenim nadzorom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana