Кризни штаб Министарства здравља ФБиХ: Отказане екскурзије у Италију, отказати путовања у кризна подручја

Кликс
Кризни штаб Министарства здравља ФБиХ: Отказане екскурзије у Италију, отказати путовања у кризна подручја

САРАЈЕВО - Кризни штаб Министарства здравља ФБиХ, у циљу безбједности ученика и наставника, препоручило је отказивање екскурзија и организованих школских путовања у Италију.

-Такође, свим грађанима се препоручује избјегавање путовања у Кину, Италију, Јужну Кореју и Иран – истакли су у Кризном штабу.

Они су позвали све држављане БиХ као и стране који имају стални или привремени боравак у ФБиХ, а који су се посљедњих седам дана вратили у БиХ из Италије, Јужне Кореје и Ирана, да се путем телефона, без обзира на то да ли имају симптоме болести или не, јаве свом надлежном кантоналном заводу за јавно здравство ради савјетовања о даљњем поступању те да остану у кућној самоизолацији.

- У случају појаве симптома респираторне болести (повишена температура, кашаљ, отежано дисање) требају телефоном одмах обавијестити кантонални завод за јавно здравство или хитну помоћ – наводе у Кризном штабу.

Напомињу да се сви грађани који се враћају с подручја Кине у сарадњи с надлежним инспекцијским органима стављају под здравствени надзор (обавезно свакодневно јављање надлежној епидемиолошкој служби и самоизолација код куће у периоду од 14 дана).

- Одлуком Кризног штаба од данас се исте мјере односе и на путнике с подручја Италије, Јужне Кореје и Ирана – истакли су у Кризном штабу.

У фебруару је на подручју ФБиХ 26 особа стављено под здравствени надзор, а с обзиром на то да је за поједине истекао инкубацијски период, тренутно је десет особа под здравственим надзором.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана