Kreće drugi krug za popunjavanje amfiteatara

Milijana Latinović
Kreće drugi krug za popunjavanje amfiteatara

Banjaluka - Svršeni srednjoškolci koji nisu uspjeli da se upišu na fakultet drugu šansu imaju već od ponedjeljka, kada na oba javna univerziteta u Republici Srpskoj počinje drugi upisni rok.

Nakon prvog upisnog roka na banjalučkom Univerzitetu budućim brucošima na raspolaganju su još 883 indeksa, dok na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu planiraju upis još 300 svršenih srednjoškolaca.

Osim slobodnih mjesta na samofinansiranju i sufinansiranju, na mnogim fakultetima nakon prvog upisnog roka ostalo je i slobodnih mjesta na budžetu. U konkursu za upis studenata u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2019/2020. godini, koji je objavljen danas u “Glasu Srpske”, navedeno je da je najviše indeksa u drugom upisnom roku na banjalučkom Univerzitetu, čak 93, budućim brucošima ponudio Filološki fakultet.

U stopu ga prati i Prirodno-matematički gdje je kandidatima na raspolaganju još 79 mjesta. Iako godinama vlada jagma za bijelim mantilima u Srpskoj, ni Medicinski fakultet u Banjaluci u prvom roku nije napunio amfiteatre pa je svršenim srednjoškolcima na raspolaganju 78 mjesta. Uprkos činjenici da studenti Rudarskog fakulteta u Prijedoru ponude za posao dobijaju i prije nego što uzmu diplomu u ruke, upisne kvote ni tamo nisu popunjene, pa je zainteresovanima na raspolaganju još 28 indeksa.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je za “Glas Srpske” da je zadovoljan prvim upisnim rokom, na kojem je bilo više kandidata nego u prethodnoj akademskoj godini.

- Očekujem da će oni koji u prvom roku nisu uspjeli da se upišu na željene fakultete sada konkurisati na studijske programe koji još nisu popunili budžetska mjesta - rekao je Gajanin.

Komentarišući činjenicu da slobodnih mjesta ima i na Medicinskom fakultetu, istakao je da je tamo interesovanje ogromno, te da će na studijskom programu medicina biti potrebno proširenje liste.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić kaže da je u prvom upisnom roku na fakultetima te visokoškolske ustanove upisano oko 950 brucoša, što je na istom nivou kao lani.

- U drugom roku očekujemo upis još oko 300 brucoša, a najviše slobodnih mjesta ima na društvenim i humanističkim naukama - rekao je Pašalić.

Dodao je da je Medicinski fakultet u Foči već u prvom roku ispunio upisne kvote.

- Na medicini je ostalo 80 kandidata ispod crte koji su položili prijemni ispit. Zatražili smo proširenje liste i čekamo odluku resornog ministarstva - dodao je Pašalić.

Na oba javna univerziteta u akademskoj 2019/2020. planiran je upis 4.591 brucoša. Od ukupnog broja, Univerzitet u Banjaluci je na prvi ciklus planirao da upiše 2.462 studenta, dok je na 17 fakulteta i akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu planiran upis 2.129 brucoša. Prijemni ispit za sve kandidate biće održan 9. septembra sa početkom u devet časova, dok će rezultati biti objavljeni dva dana kasnije.

Postdiplomski studij

U drugom upisnom roku na drugom ciklusu studija na Univerzitetu u Banjaluci mjesta ima za još 31 kandidata, i to na Ekonomskom i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu i Akademiji umjetnosti. Za doktorske studije u drugom roku predviđeno je 11 mjesta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana