Креће други круг за попуњавање амфитеатара

Милијана Латиновић
Креће други круг за попуњавање амфитеатара

Бањалука - Свршени средњошколци који нису успјели да се упишу на факултет другу шансу имају већ од понедјељка, када на оба јавна универзитета у Републици Српској почиње други уписни рок.

Након првог уписног рока на бањалучком Универзитету будућим бруцошима на располагању су још 883 индекса, док на Универзитету у Источном Сарајеву планирају упис још 300 свршених средњошколаца.

Осим слободних мјеста на самофинансирању и суфинансирању, на многим факултетима након првог уписног рока остало је и слободних мјеста на буџету. У конкурсу за упис студената у прву годину првог, другог и трећег циклуса студија у академској 2019/2020. години, који је објављен данас у “Гласу Српске”, наведено је да је највише индекса у другом уписном року на бањалучком Универзитету, чак 93, будућим бруцошима понудио Филолошки факултет.

У стопу га прати и Природно-математички гдје је кандидатима на располагању још 79 мјеста. Иако годинама влада јагма за бијелим мантилима у Српској, ни Медицински факултет у Бањалуци у првом року није напунио амфитеатре па је свршеним средњошколцима на располагању 78 мјеста. Упркос чињеници да студенти Рударског факултета у Приједору понуде за посао добијају и прије него што узму диплому у руке, уписне квоте ни тамо нису попуњене, па је заинтересованима на располагању још 28 индекса.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је за “Глас Српске” да је задовољан првим уписним роком, на којем је било више кандидата него у претходној академској години.

- Очекујем да ће они који у првом року нису успјели да се упишу на жељене факултете сада конкурисати на студијске програме који још нису попунили буџетска мјеста - рекао је Гајанин.

Коментаришући чињеницу да слободних мјеста има и на Медицинском факултету, истакао је да је тамо интересовање огромно, те да ће на студијском програму медицина бити потребно проширење листе.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић каже да је у првом уписном року на факултетима те високошколске установе уписано око 950 бруцоша, што је на истом нивоу као лани.

- У другом року очекујемо упис још око 300 бруцоша, а највише слободних мјеста има на друштвеним и хуманистичким наукама - рекао је Пашалић.

Додао је да је Медицински факултет у Фочи већ у првом року испунио уписне квоте.

- На медицини је остало 80 кандидата испод црте који су положили пријемни испит. Затражили смо проширење листе и чекамо одлуку ресорног министарства - додао је Пашалић.

На оба јавна универзитета у академској 2019/2020. планиран је упис 4.591 бруцоша. Од укупног броја, Универзитет у Бањалуци је на први циклус планирао да упише 2.462 студента, док је на 17 факултета и академија Универзитета у Источном Сарајеву планиран упис 2.129 бруцоша. Пријемни испит за све кандидате биће одржан 9. септембра са почетком у девет часова, док ће резултати бити објављени два дана касније.

Постдипломски студиј

У другом уписном року на другом циклусу студија на Универзитету у Бањалуци мјеста има за још 31 кандидата, и то на Економском и Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету и Академији умјетности. За докторске студије у другом року предвиђено је 11 мјеста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана