Kerestedžijanc uručio medalje šestorici boraca NOR-a

Srna
Kerestedžijanc uručio medalje šestorici boraca NOR-a

PRNjAVOR - Zamjenik ambasadora Rusije u BiH Aleksej Kerestedžijanc danas u je Prnjavoru šestorici boraca Narodnooslobodilačkog rata /NOR/ sa područja ove opštine uručio medalje, u čast obilježavanja 75 godina od pobjede nad fašizmom.

Medalje su dobili Novak Bogičević, Žarko Kovačević, Đuro Bijelić, Branko Jović, Savko Daničić i Vasilije Lazić.

Kerestedžijanc je rekao da Rusija duboko poštuje ratni trud i podvig boraca NOR-a.

“Oni su hrabro i odlučno ratovali sa veoma jakim neprijateljem. Zadržali su na ovim prostorima više od 30 neprijateljskih divizija, što je bio ogroman napor, a nesumnjivo je doprinijelo pobjedi Sovjetskog Saveza protiv fašizma”, izjavio je Kerestedžijanc novinarima.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš podsjetio je da se danas obilježava i 77 godina od oslobođenja Prnjavora u Drugom svjetskom ratu.

On je naveo da je sa područja ove opštine oko 4.500 boraca učestvovalo u Narodnooslobodilačkom ratu, oko 700 je poginulo, a 1.200 ranjeno.

Tomaš je napomenuo da opština Prnjavor i Boračka organizacija obilježavaju sve važne događaje iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog, ali i NOR-a.

“Na taj način ne dozvoljavamo da se zaboravi sve što su oni učinili. Današnje uručenje medalja svjedoči u prilog tome” , rekao je Tomaš.

Predsjednik opštinskog SUBNOR-a Rade Radonjić rekao je da se polaganjem vijenaca svake godine obilježava 9. na 10. jul, kada je 1943. godine oslobođen Prnjavor i nakon čega je, kao nijedan drugi grad u Drugom svjetskom ratu, ostao slobodan 626 dana.

Radonjić je naglasio da je dobitnicima medalja stigla i novčana donacija od sugrađanina Ivice Vukojevića iz Rusije, koji svake godine na ovaj način podržava rad SUBNOR-a.

On je rekao da članovi ovog udruženja, u skladu sa mogućnostima, održavaju spomenike podignute poginulima od 1941. do 1945. godine.

“Nastojimo da nam se pridružuju i mladi, jer ako mi sada zaboravimo poginule borce Narodnooslobodilačkog rata, jednog dana ćemo možda doći u situaciju da i borci iz posljednjeg rata budu zaboravljeni, što se ne smije dopustiti” , rekao je Radonjić.

Uručenju medalja prethodilo je polaganje vijenaca na spomen-obilježje narodnim herojima Narodnooslobodilačkog rata.

SUBNOR Prnjavor u članstvu ima šest preživjelih boraca NOR-a i 30 potomaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana