Керестеџијанц уручио медаље шесторици бораца НОР-а

Срна
Керестеџијанц уручио медаље шесторици бораца НОР-а

ПРЊАВОР - Замјеник амбасадора Русије у БиХ Алексеј Керестеџијанц данас у је Прњавору шесторици бораца Народноослободилачког рата /НОР/ са подручја ове општине уручио медаље, у част обиљежавања 75 година од побједе над фашизмом.

Медаље су добили Новак Богичевић, Жарко Ковачевић, Ђуро Бијелић, Бранко Јовић, Савко Даничић и Василије Лазић.

Керестеџијанц је рекао да Русија дубоко поштује ратни труд и подвиг бораца НОР-а.

“Они су храбро и одлучно ратовали са веома јаким непријатељем. Задржали су на овим просторима више од 30 непријатељских дивизија, што је био огроман напор, а несумњиво је допринијело побједи Совјетског Савеза против фашизма”, изјавио је Керестеџијанц новинарима.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да се данас обиљежава и 77 година од ослобођења Прњавора у Другом свјетском рату.

Он је навео да је са подручја ове општине око 4.500 бораца учествовало у Народноослободилачком рату, око 700 је погинуло, а 1.200 рањено.

Томаш је напоменуо да општина Прњавор и Борачка организација обиљежавају све важне догађаје из протеклог одбрамбено-отаџбинског, али и НОР-а.

“На тај начин не дозвољавамо да се заборави све што су они учинили. Данашње уручење медаља свједочи у прилог томе” , рекао је Томаш.

Предсједник општинског СУБНОР-а Раде Радоњић рекао је да се полагањем вијенаца сваке године обиљежава 9. на 10. јул, када је 1943. године ослобођен Прњавор и након чега је, као ниједан други град у Другом свјетском рату, остао слободан 626 дана.

Радоњић је нагласио да је добитницима медаља стигла и новчана донација од суграђанина Ивице Вукојевића из Русије, који сваке године на овај начин подржава рад СУБНОР-а.

Он је рекао да чланови овог удружења, у складу са могућностима, одржавају споменике подигнуте погинулима од 1941. до 1945. године.

“Настојимо да нам се придружују и млади, јер ако ми сада заборавимо погинуле борце Народноослободилачког рата, једног дана ћемо можда доћи у ситуацију да и борци из посљедњег рата буду заборављени, што се не смије допустити” , рекао је Радоњић.

Уручењу медаља претходило је полагање вијенаца на спомен-обиљежје народним херојима Народноослободилачког рата.

СУБНОР Прњавор у чланству има шест преживјелих бораца НОР-а и 30 потомака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана