Jović: Zgrada Gradske uprave Bijeljina mora da ima prilaz za lica sa invaliditetom

Srna
Foto: Arhiva

BIJELjINA- Gradska uprava Bijeljina još nije obezbijedila prilaz svojoj zgradi za lica sa invaliditetom i to mora biti učinjeno što prije u ovoj godini, rekao je Srni Milorad Jović, tehnički sekretar koalicije "Kolosi" koja okuplja 13 udruženja lica iz ove kategorije.

On je ukazao da je među novoizabranim odbornicima u Skupštini grada i lice koje koristi invalidska kolica, pa se postavlja pitanje kako će prisustvovati sjednicama.

"Ne dozvoljamo da neko nosi nekoga u invalidskim kolicima, to je ponižavajuće, jer osoba sa invaliditetom može da se kreće, ukoliko obezbijedite uslove koji su neophodni u 21. vijeku", istakao je Jović.

On je napomenuo da su iz Gradske uprave do sada dobijali odgovor da je zgrada u kojoj se nalaze pod zaštitom, što, smatra Jović, nije smetnja da se ispuni zakonska obaveza i omogući prilaz bez prepreka za lica za invaliditetom i druge teško pokretne osobe, kakvi odavno postoje u mnogim objektima u svijetu.

Jović je naveo da se na spratu u zgradi Gradske uprave nalaze kancelarije gradonačelnika i predsjednika Skupštine grada, kao i sala u kojoj se održavaju prijemi i sjednice.

On je rekao da će "Kolos", koji ima članstvo od 2.750 lica sa invaliditetom, prioritetno tražiti da Gradska uprava Bijeljine ovim osobama omogući pristupačnost.

Jović kaže da je na njihovo ranije zahtijevanje Dom zdravlja u Bijeljini ugradio lift za prilaz licima sa invaliditetom, omogućen je prilaz bez arhitektonskih barijera Gradskom parku, a sve novouređene ulice imaju oborene ivičnjake.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana