Izrada projektne dokumentacije za kuću Nikolajevića i muzej ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu

Srna
Izrada projektne dokumentacije za kuću Nikolajevića i muzej ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu

MRKONjIĆ GRAD - Republički Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske pomoći će oko izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju kuće Nikolajevića i muzeja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, rekla je danas direktor ovog zavoda Jasna Milešević.

Ona je u Mrkonjić Gradu nakon sastanka sa načelnikom opštine Divnom Aničić o ovim važnim projektima, kojem je prisustvovao i Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, naglasila da joj je drago što postoji volja i želja da se obnovi nešto što je u duhu kulture.

"Mi ćemo poslati svoje stručnjake koji će dati doprinos da se uradi projektna dokumentacija za ova dva objekta što će biti velika polazna osnova da možemo da tražimo zajedničkim snagama sredstva da se to obnovi", izjavila je Mileševićeva novinarima.

Ona je dodala da se nada da će svi zajedno, uz pomoć Vlade Republike Srpske, republičkih institucija, Crkve i opštine te projekte dovesti do kraja.

Aničićeva je naglasila da kuća Nikolajevića ima svoju istorijsku vrijednost jer je tu bila prva crkvena škola, prva biblioteka i prvi hor Nikolajevića.

"I muzej ZABNOBiH-a takođe ima istorijsku vrijednost, on se nalazi pod zaštitom BiH, to je kulturno-istorijski spomenik. Kad uradimo projekte, očekujemo pomoć za obnovu i od Vlade Republike Srpske i sa nivoa BiH, te od međunarodnih donatora", rekla je Aničićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana