Израда пројектне документације за кућу Николајевића и музеј ЗАВНОБиХ-а у Мркоњић Граду

Срна
Израда пројектне документације за кућу Николајевића и музеј ЗАВНОБиХ-а у Мркоњић Граду

МРКОЊИЋ ГРАД - Републички Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске помоћи ће око израде пројектне документације за реконструкцију куће Николајевића и музеја ЗАВНОБиХ-а у Мркоњић Граду, рекла је данас директор овог завода Јасна Милешевић.

Она је у Мркоњић Граду након састанка са начелником општине Дивном Аничић о овим важним пројектима, којем је присуствовао и Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије, нагласила да јој је драго што постоји воља и жеља да се обнови нешто што је у духу културе.

"Ми ћемо послати своје стручњаке који ће дати допринос да се уради пројектна документација за ова два објекта што ће бити велика полазна основа да можемо да тражимо заједничким снагама средства да се то обнови", изјавила је Милешевићева новинарима.

Она је додала да се нада да ће сви заједно, уз помоћ Владе Републике Српске, републичких институција, Цркве и општине те пројекте довести до краја.

Аничићева је нагласила да кућа Николајевића има своју историјску вриједност јер је ту била прва црквена школа, прва библиотека и први хор Николајевића.

"И музеј ЗАБНОБиХ-а такође има историјску вриједност, он се налази под заштитом БиХ, то је културно-историјски споменик. Кад урадимо пројекте, очекујемо помоћ за обнову и од Владе Републике Српске и са нивоа БиХ, те од међународних донатора", рекла је Аничићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана