Informacije o zanimanjima na aplikaciji “Vodič kroz zanimanja”

Srna
Informacije o zanimanjima na aplikaciji “Vodič kroz zanimanja”

BANjALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je za učenike završnih razreda osnovnih škola i njihove roditelje pripremilo android aplikaciju “Vodič kroz zanimanja”, putem koje mogu da se informišu o željenim zanimanjima.

U resornom ministarstvu Srni su rekli da su aplikaciju pripremili učenici u saradnji sa Ministarstvom, s obzirom na to da srednje škole neće biti u mogućnosti da predstave zanimanja u osnovnim školama za učenike završnih razreda.

“Aplikacija sadrži podatke iz ovogodišnjeg plana upisa učenika u prve razrede srednjih škola za školsku 2020/21. godinu, kao i opise zanimanja, te statističke podatke o potrebama tržišta rada”, rekli su u Ministarstvu.

Iz Ministarstva su pozvali učenike i roditelje da se o željenim zanimanjima informišu putem ove aplikacije, koja se može preuzeti besplatno i dostupna je na internet adresi https://play.google.com/store/apps/details?id=vladars.ministarstvoprosvjete.coordinatortablayout


Aplikacija “Vodič kroz zanimanja” nudi mogućnost brzog informisanja o ukupno 106 zanimanja, i to 48 zanimanja četvrtog stepena složenosti utvrđenih u 13 struka, uz još pet zanimanja četvrtog stepena složenosti u oblasti kulture i umjetnosti, kao i 53 zanimanja trećeg stepena složenosti utvrđenih u 11 struka.

U resornom ministarstvu Srni je ranije rečeno da Republički pedagoški zavod radi na razvoju nastavnih planova i programa u skladu sa standardima zanimanja, te da su u skladu sa novom listom zanimanja, pojedina zanimanja spojena u jedno, neka su nova, dok su neka zanimanja prebačena u drugu struku.

Zanimanje koje je nastalo spajanjem je na primjer agroproizvođač, dok su nova zanimanja agrotehničar, multimedijalni, te carinski tehničar, zatim pedijatrijski tehničar, mehaničar mehatronike, mehaničar pneumatike i hidraulike, operater savremenim tehnologijama, zatim operater za obradu brizganjem, alatničar, te monter suve gradnje-moler.

Nova lista zanimanja usklađena je sa potrebama tržišta rada, te je tako na zahtjev preduzeća “Kolektor” Laktaši odobreno uvođenje zanimanja u trogodišnjem trajanju alatničar, struka mašinstvo i obrada metala, te je planiran upis 24 učenika, odnosno jedno odjeljenje u Mašinskoj školi u Prijedoru.

Zanimanja koja su prebačena u drugu struku su na primjer tehničar mehatronike iz Elektrotehnike u mašinstvo i obradu metala i optičar iz mašinstva obrade metala u ostale djelatnosti.

Pojedina zanimanja su modernizovana u skladu sa savremenim potrebama tržišta rada, te je tehničar računarstva sada tehničar računarstva i programiranja, poljoprivredni tehničar je sada agrotehničar, dok je tehničar PTT saobraćaja sada tehničar poštanskog saobraćaja.

Neka zanimanja nisu potrebna tržištu rada, kao na primjer vazduhoplovni tehničar, poslovni sekretar, hemijski operater, pirotehničar.

Standardima zanimanja obuhvaćena su potrebna znanja, vještine i kompetencije, te poželjni stavovi koje pojedinci treba da postignu za izvršavanje ključnih poslova na radnom mjestu.

Planirano je da učenici elektronskim putem konkurišu za izabrano zanimanje u srednjim školama, a zavisno od epidemiološke situacije biće razmatrane i druge mogućnosti.

Upisni rokovi planirani su u drugoj polovini juna i prvoj polovini jula.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana