Информације о занимањима на апликацији “Водич кроз занимања”

Срна
Информације о занимањима на апликацији “Водич кроз занимања”

БАЊАЛУКА - Министарство просвјете и културе Републике Српске је за ученике завршних разреда основних школа и њихове родитеље припремило андроид апликацију “Водич кроз занимања”, путем које могу да се информишу о жељеним занимањима.

У ресорном министарству Срни су рекли да су апликацију припремили ученици у сарадњи са Министарством, с обзиром на то да средње школе неће бити у могућности да представе занимања у основним школама за ученике завршних разреда.

“Апликација садржи податке из овогодишњег плана уписа ученика у прве разреде средњих школа за школску 2020/21. годину, као и описе занимања, те статистичке податке о потребама тржишта рада”, рекли су у Министарству.

Из Министарства су позвали ученике и родитеље да се о жељеним занимањима информишу путем ове апликације, која се може преузети бесплатно и доступна је на интернет адреси https://play.google.com/store/apps/details?id=vladars.ministarstvoprosvjete.coordinatortablayout


Апликација “Водич кроз занимања” нуди могућност брзог информисања о укупно 106 занимања, и то 48 занимања четвртог степена сложености утврђених у 13 струка, уз још пет занимања четвртог степена сложености у области културе и умјетности, као и 53 занимања трећег степена сложености утврђених у 11 струка.

У ресорном министарству Срни је раније речено да Републички педагошки завод ради на развоју наставних планова и програма у складу са стандардима занимања, те да су у складу са новом листом занимања, поједина занимања спојена у једно, нека су нова, док су нека занимања пребачена у другу струку.

Занимање које је настало спајањем је на примјер агропроизвођач, док су нова занимања агротехничар, мултимедијални, те царински техничар, затим педијатријски техничар, механичар мехатронике, механичар пнеуматике и хидраулике, оператер савременим технологијама, затим оператер за обраду бризгањем, алатничар, те монтер суве градње-молер.

Нова листа занимања усклађена је са потребама тржишта рада, те је тако на захтјев предузећа “Колектор” Лакташи одобрено увођење занимања у трогодишњем трајању алатничар, струка машинство и обрада метала, те је планиран упис 24 ученика, односно једно одјељење у Машинској школи у Приједору.

Занимања која су пребачена у другу струку су на примјер техничар мехатронике из Електротехнике у машинство и обраду метала и оптичар из машинства обраде метала у остале дјелатности.

Поједина занимања су модернизована у складу са савременим потребама тржишта рада, те је техничар рачунарства сада техничар рачунарства и програмирања, пољопривредни техничар је сада агротехничар, док је техничар ПТТ саобраћаја сада техничар поштанског саобраћаја.

Нека занимања нису потребна тржишту рада, као на примјер ваздухопловни техничар, пословни секретар, хемијски оператер, пиротехничар.

Стандардима занимања обухваћена су потребна знања, вјештине и компетенције, те пожељни ставови које појединци треба да постигну за извршавање кључних послова на радном мјесту.

Планирано је да ученици електронским путем конкуришу за изабрано занимање у средњим школама, а зависно од епидемиолошке ситуације биће разматране и друге могућности.

Уписни рокови планирани су у другој половини јуна и првој половини јула.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана