Gligorić, Dobraš: Svesti na nulu broj radnika koji ne bi bili obuhvaćeni ugovorom

Srna
Gligorić, Dobraš: Svesti na nulu broj radnika koji ne bi bili obuhvaćeni ugovorom

DOBOJ - Generalni direktor "Željeznica" Republike Srpske Slavko Gligorić rekao je danas da je proces organizacionog i finansijskog restrukturisanja kompanije malo usporen zbog posljedica epidemije virusa korona, ali da se i dalje odvija, te da se preduzimaju aktivnosti da se tokom sistematizacije broj radnika koji ne bi bili obuhvaćeni ugovorom, svede na nulu, s obzirom na to da je na "Željeznicima" zaposleno oko 320 radnika sa smanjenom radnom spospobnošću.

On je najavio da će se radnicima sa smanjenom radnom spospobnošću pronaći odgovarajuće radno mjesto, a pitanje ratnih vojnih invalida biće rješavano sa resornim ministarstvom, uz mogućnost da se dokupi dio njihovog radnog staža.

Gligorić je nakon sastanka sa ministrom saobraćaja i veza Srpske Đorđom Popovićem i tri reprezentativa sindikata koji djeluju u "Željeznicima", rekao novinarima da je stav Uprave, koji podržava i resorno minstarstvo uz preporuke konsultantske kuće "Dilojt" (Deloitte) da se gledaju najprihvatljiviji modeli organizacionog restrukturisanja, s obzirom da su jedna od najmanjih željeznica u Evropi.

On je istakao da organizacioni model još nije definisan, ali da će se ići na čvršći model od holdinga.

Prema njegovim riječima, današnji sastanak sa predstavnicima tri reprezentativna sindikata je prošao konstruktivno, s obzirom da su odnedavno uključeni u proces restrukturisanja ove kompanije.

Komentarišući pitanje procesa javne nabavke alata koju je dobila dobojska firma "Saša trejd", Gligorić je rekao da je proces odrađen po zakonu i da nije upoznat o eventualnim nepravilnostima.

Predsjednik Sinidikata željezničara Jelenko Dobraš ocijenio je da je današnji sastanak sa Popovićem i Upravom "Željeznica Republike Srpske" prošao konstruktivno.

"Dobili smo uvjeravanje, odnosno ministar nam je obećao da će sve ono što dogovore Uprava i sindikati biti sprovedeno kada je u pitanju restrukturisanje", rekao je Dobraš.

U okviru "Željeznice Republike Srpske" djeluju tri reprezentativna sindikata i to Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa i Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti, a pored njih djeluju još Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana