Gligorić, Dobraš: Svesti na nulu broj radnika koji ne bi bili obuhvaćeni ugovorom

Srna
Gligorić, Dobraš: Svesti na nulu broj radnika koji ne bi bili obuhvaćeni ugovorom

DOBOJ - Generalni direktor "Željeznica" Republike Srpske Slavko Gligorić rekao je danas da je proces organizacionog i finansijskog restrukturisanja kompanije malo usporen zbog posljedica epidemije virusa korona, ali da se i dalje odvija, te da se preduzimaju aktivnosti da se tokom sistematizacije broj radnika koji ne bi bili obuhvaćeni ugovorom, svede na nulu, s obzirom na to da je na "Željeznicima" zaposleno oko 320 radnika sa smanjenom radnom spospobnošću.

On je najavio da će se radnicima sa smanjenom radnom spospobnošću pronaći odgovarajuće radno mjesto, a pitanje ratnih vojnih invalida biće rješavano sa resornim ministarstvom, uz mogućnost da se dokupi dio njihovog radnog staža.

Gligorić je nakon sastanka sa ministrom saobraćaja i veza Srpske Đorđom Popovićem i tri reprezentativa sindikata koji djeluju u "Željeznicima", rekao novinarima da je stav Uprave, koji podržava i resorno minstarstvo uz preporuke konsultantske kuće "Dilojt" (Deloitte) da se gledaju najprihvatljiviji modeli organizacionog restrukturisanja, s obzirom da su jedna od najmanjih željeznica u Evropi.

On je istakao da organizacioni model još nije definisan, ali da će se ići na čvršći model od holdinga.

Prema njegovim riječima, današnji sastanak sa predstavnicima tri reprezentativna sindikata je prošao konstruktivno, s obzirom da su odnedavno uključeni u proces restrukturisanja ove kompanije.

Komentarišući pitanje procesa javne nabavke alata koju je dobila dobojska firma "Saša trejd", Gligorić je rekao da je proces odrađen po zakonu i da nije upoznat o eventualnim nepravilnostima.

Predsjednik Sinidikata željezničara Jelenko Dobraš ocijenio je da je današnji sastanak sa Popovićem i Upravom "Željeznica Republike Srpske" prošao konstruktivno.

"Dobili smo uvjeravanje, odnosno ministar nam je obećao da će sve ono što dogovore Uprava i sindikati biti sprovedeno kada je u pitanju restrukturisanje", rekao je Dobraš.

U okviru "Željeznice Republike Srpske" djeluju tri reprezentativna sindikata i to Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa i Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti, a pored njih djeluju još Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana