Глигорић, Добраш: Свести на нулу број радника који не би били обухваћени уговором

Срна
Глигорић, Добраш: Свести на нулу број радника који не би били обухваћени уговором

ДОБОЈ - Генерални директор "Жељезница" Републике Српске Славко Глигорић рекао је данас да је процес организационог и финансијског реструктурисања компаније мало успорен због посљедица епидемије вируса корона, али да се и даље одвија, те да се предузимају активности да се током систематизације број радника који не би били обухваћени уговором, сведе на нулу, с обзиром на то да је на "Жељезницима" запослено око 320 радника са смањеном радном споспобношћу.

Он је најавио да ће се радницима са смањеном радном споспобношћу пронаћи одговарајуће радно мјесто, а питање ратних војних инвалида биће рјешавано са ресорним министарством, уз могућност да се докупи дио њиховог радног стажа.

Глигорић је након састанка са министром саобраћаја и веза Српске Ђорђом Поповићем и три репрезентатива синдиката који дјелују у "Жељезницима", рекао новинарима да је став Управе, који подржава и ресорно минстарство уз препоруке консултантске куће "Дилојт" (Deloitte) да се гледају најприхватљивији модели организационог реструктурисања, с обзиром да су једна од најмањих жељезница у Европи.

Он је истакао да организациони модел још није дефинисан, али да ће се ићи на чвршћи модел од холдинга.

Према његовим ријечима, данашњи састанак са представницима три репрезентативна синдиката је прошао конструктивно, с обзиром да су однедавно укључени у процес реструктурисања ове компаније.

Коментаришући питање процеса јавне набавке алата коју је добила добојска фирма "Саша трејд", Глигорић је рекао да је процес одрађен по закону и да није упознат о евентуалним неправилностима.

Предсједник Синидиката жељезничара Јеленко Добраш оцијенио је да је данашњи састанак са Поповићем и Управом "Жељезница Републике Српске" прошао конструктивно.

"Добили смо увјеравање, односно министар нам је обећао да ће све оно што договоре Управа и синдикати бити спроведено када је у питању реструктурисање", рекао је Добраш.

У оквиру "Жељезнице Републике Српске" дјелују три репрезентативна синдиката и то Синдикат жељезничара, Самостални синдикат машиновођа и Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности, а поред њих дјелују још Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука, Синдикат машиновођа Бањалука, те Независни синдикат жељезничара Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана