Gerontološki centar Banjaluka primjer domaćinskog poslovanja: Sigurna oaza za zlatno doba

Anita Janković Rečević
Gerontološki centar Banjaluka primjer domaćinskog poslovanja: Sigurna oaza za zlatno doba

BANjALUKA - Gerontološki centar Banjaluka javna je ustanova za primjer drugima u Srpskoj jer zahvaljujući domaćinskom poslovanju na vrijeme izmiruje sve obaveze i pruža sigurno utočište onima koji odluče da zlatno doba provedu pod njenim krovom.

Menadžment ove ustanove, u kojoj je smješteno 320 korisnika, svakodnevno radi na unapređenju usluga i uslova boravka, a zadovoljstvo onih o kojima brinu glavni je motiv njihovog poslovanja.

- Korisnik je iznad svega, to je naša poslovna filozofija. Nikom ne dugujemo marke, redovno šaljemo radnike na edukaciju, a vlasnici smo i prelazne zastave za najpoštenije sprovođenje tendera u RS - istakao je to za “Glas Srpske” direktor Gerontološkog centra Banjaluka Vinko Lolić.

Brojni projekti koje realizuju potvrđuju predan rad. Najveća investicija trenutno se odnosi na dogradnju i adaptaciju objekta u Dragočaju u kojem je smješteno stotinak korisnika sa psihičkim poteškoćama.

- Budući da objekat nije najadekvatniji za tu vrstu smještaja, Vlada RS nam je odobrila 60 odsto potrebnih sredstava za nadogradnju jednog sprata i rekonstrukciju prizemlja. Izvođač je u aprilu započeo radove, a rok je godinu dana - kazao je Lolić i dodao da u Dragočaju paralelno sa tim, na placu od dva dunuma planiraju izgraditi rekreacioni centar.

Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS nabavili su i sanitetsko vozilo koje im stiže za 15 dana.

- Veliki broj naših korisnika je obolio tako da nam je sanitetsko vozilo neophodno kako bi im osigurali brz i bezbjedan prevoz do zdravstvenih ustanova - ispričao je Lolić.

Više od 60 odsto korisnika Gerontološkog centra Banjaluka polupokretno je ili potpuno nepokretno, a s obzirom da drugi paviljon ima sprat odnedavno uskoro će započeti i izgradnja lifta. Građevinsku dozvolu su dobili, a uskoro će raspisati tender za izvođača radova.

Poslovanje tokom pandemije virusa korona, prema Lolićevim riječima, zahtijevalo je maksimalan napor menadžmenta i radnika, a veoma je ponosan što su uspjeli da zaštitite korisnike, među kojima niko nije bio pozitivan.

- I prije zvaničnih odluka institucija u Srpskoj donijeli smo protokol o zaštiti korisnika. Vladala je vojnička disciplina i finansijski nas je mnogo koštalo - prisjeća se Lolić. Finansijsku stabilnost, prema njegovim riječima, sada ugrožava talas poskupljenja. 

- Dobavljači hrane traže povećanje cijena, a poskupljenje smještaja ne bi trebalo da bude opcija. To bi dovelo do nemogućnosti plaćanja i nezadovoljstva. Sa resornim ministrom tražićemo druga rješenja - rekao je Lolić i pojasnio da se finansiraju po dva osnova, smještaja korisnika po privatnim ugovorima, čija se cijena kreće od 840 do 890 KM, te po osnovu službenih ugovora koje sklapaju sa centrima za socijalni rad, a koji im za boravak osoba o kojima se staraju plaćaju 650 KM.

Za nivo usluga koji pružaju, Lolić tvrdi da je to malo. 

- Od 106 zaposlenih, medicinskih radnika je 39. Jedina smo ustanova ovog tipa u Srpskoj koja ima stalno zaposlenog doktora, kao i ugovore sa specijalistima koji dolaze po potrebi. Sve to, čini nas traženim zbog čega je popunjenost u stoodstotnom kapacitetu, sa listama čekanja - priča Lolić i dodaje da kroz radno-okupacione terapije, književne i muzičke večeri, kao i izlete korisnicima pružaju i bogat društveni život.

Beskućnici

Gerontološki centar Banjaluka, u sklopu Prihvatne jedinice za beskućnike, topao smještaj pruža i licima koji nemaju krov nad glavom.

- Objekat prihvatne jedinice koji smo napravili vlastitim sredstvima ima kapacitet 12 mjesta, a trenutno u njemu borave četiri osobe. Potreba za tim smještajem je stalna, posebno tokom hladnih dana. Činjenica je da 70 odsto beskućnika koji dođu kod nas postaju trajni korisnici centra - kazao je Lolić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana