Геронтолошки центар Бањалука примјер домаћинског пословања: Сигурна оаза за златно доба

Анита Јанковић Речевић
Геронтолошки центар Бањалука примјер домаћинског пословања: Сигурна оаза за златно доба

БАЊАЛУКА - Геронтолошки центар Бањалука јавна је установа за примјер другима у Српској јер захваљујући домаћинском пословању на вријеме измирује све обавезе и пружа сигурно уточиште онима који одлуче да златно доба проведу под њеним кровом.

Менаџмент ове установе, у којој је смјештено 320 корисника, свакодневно ради на унапређењу услуга и услова боравка, а задовољство оних о којима брину главни је мотив њиховог пословања.

- Корисник је изнад свега, то је наша пословна филозофија. Ником не дугујемо марке, редовно шаљемо раднике на едукацију, а власници смо и прелазне заставе за најпоштеније спровођење тендера у РС - истакао је то за “Глас Српске” директор Геронтолошког центра Бањалука Винко Лолић.

Бројни пројекти које реализују потврђују предан рад. Највећа инвестиција тренутно се односи на доградњу и адаптацију објекта у Драгочају у којем је смјештено стотинак корисника са психичким потешкоћама.

- Будући да објекат није најадекватнији за ту врсту смјештаја, Влада РС нам је одобрила 60 одсто потребних средстава за надоградњу једног спрата и реконструкцију приземља. Извођач је у априлу започео радове, а рок је годину дана - казао је Лолић и додао да у Драгочају паралелно са тим, на плацу од два дунума планирају изградити рекреациони центар.

Захваљујући одличној сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите РС набавили су и санитетско возило које им стиже за 15 дана.

- Велики број наших корисника је оболио тако да нам је санитетско возило неопходно како би им осигурали брз и безбједан превоз до здравствених установа - испричао је Лолић.

Више од 60 одсто корисника Геронтолошког центра Бањалука полупокретно је или потпуно непокретно, а с обзиром да други павиљон има спрат однедавно ускоро ће започети и изградња лифта. Грађевинску дозволу су добили, а ускоро ће расписати тендер за извођача радова.

Пословање током пандемије вируса корона, према Лолићевим ријечима, захтијевало је максималан напор менаџмента и радника, а веома је поносан што су успјели да заштитите кориснике, међу којима нико није био позитиван.

- И прије званичних одлука институција у Српској донијели смо протокол о заштити корисника. Владала је војничка дисциплина и финансијски нас је много коштало - присјећа се Лолић. Финансијску стабилност, према његовим ријечима, сада угрожава талас поскупљења. 

- Добављачи хране траже повећање цијена, а поскупљење смјештаја не би требало да буде опција. То би довело до немогућности плаћања и незадовољства. Са ресорним министром тражићемо друга рјешења - рекао је Лолић и појаснио да се финансирају по два основа, смјештаја корисника по приватним уговорима, чија се цијена креће од 840 до 890 КМ, те по основу службених уговора које склапају са центрима за социјални рад, а који им за боравак особа о којима се старају плаћају 650 КМ.

За ниво услуга који пружају, Лолић тврди да је то мало. 

- Од 106 запослених, медицинских радника је 39. Једина смо установа овог типа у Српској која има стално запосленог доктора, као и уговоре са специјалистима који долазе по потреби. Све то, чини нас траженим због чега је попуњеност у стоодстотном капацитету, са листама чекања - прича Лолић и додаје да кроз радно-окупационе терапије, књижевне и музичке вечери, као и излете корисницима пружају и богат друштвени живот.

Бескућници

Геронтолошки центар Бањалука, у склопу Прихватне јединице за бескућнике, топао смјештај пружа и лицима који немају кров над главом.

- Објекат прихватне јединице који смо направили властитим средствима има капацитет 12 мјеста, а тренутно у њему бораве четири особе. Потреба за тим смјештајем је стална, посебно током хладних дана. Чињеница је да 70 одсто бескућника који дођу код нас постају трајни корисници центра - казао је Лолић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана