Đokić: Veliki značaj rudnika olova i cinka "Sase" za privredu Srpske

Srna
Đokić: Veliki značaj rudnika olova i cinka "Sase" za privredu Srpske

SREBRENICA- Ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je tokom današnje posjete Srebrenici razgovarano podršci ove lokalne zajednice Rudniku olova i cinka "Sase" kao najznačajnijem privrednom subjektu koji znatna sredstva izdvaja u opštinski budžet.

"Ta podrška je i do sada bila zadovoljavajuća, a danas smo govorili o potrebi da opština pomogne da se u ovdašnjem Srednjoškolskom centru otvori odjeljenje za obrazovanje za rudarska zanimanja. U rudniku nedostaje kadar, a posla ima. Neophodno je obezbijediti obrazovanje mlađeg kadra za rad u toj kompaniji koja je modernizovala proizvodnju", ocijenio je Đokić nakon sastanaka sa načelnikom opštine Mladenom Grujičićem.

On je obećao da će se lično založiti da "Elektro-Bijeljina" kroz svoj program za 2023. godinu obuhvati izmještanje i rekonstrukciju dijela niskonaponske mreže i dalekovoda na području Srebrenice kako bi se stabilizovalo elektrosnabdijevanje ove opštine.

Đokić je novinarima rekao da se govorilo i o oživljavanju banjskih kapaciteta i korištenju izvorišta srebreničke ljekovite vode Guber, ističući da je formiran specijalizovani tim u kojem su i predstavnici ovog ministarstva za izradu eleborata i ponovnog pokretanje rada ovog liječilišta.

On je istakao da je ovo značajan resurs poznat iz ranijeg vremena i da za njim postoji potreba kao zdravstvenim i turističkim potencijalom izuzetno značajnim za razvoj ove sredine.

Đokić smatra da je potrebno omogućiti korištenje tih potencijala jer će to doprinijeti ubrzanom turističkom napretku i otvaranju značajnog broja radnih mjesta.

"Srebrenica je opština od posebne važnosti i potrebno joj je i dalje posvećivati posebnu pažnju. Određena pitanje za ovu opštinu smatraju se izuzetno važnim i izazivaju medijski publicitet dok se istim pitanjima u drugim sredinama ne pridaje nikakva pažnja", rekao je Đokić.

On ističe da je potrebno održavati političku stabilnost u ovoj opštini, kao i uopšte pružiti podršku njenom načelniku za realizaciju projekata koji su planirani.

"Ova posjeta danas je s ciljem podrške političkoj stabilnosti u ovoj lokalnoj zajednici, a Vlada Republike Srpske će pružiti podršku određenim infastrukturnim projektima neophodnim za pokretanje rada privrednih kapaciteta.

Načelnik Grujičić zahvalio je Đokiću za posjetu i rekao da se razgovaralo o podršci rudarstvu, ističući da Rudnik olova i cinka "Sase" godišnje uplati 1,2 miliona KM poreza na budžet ove opštine, te pruža pomoć realizaciji raznih projekata kao društveno izuzetno odgovorno preduzeće.

"Razgovarali smo o energetskim projektima, izmještanju dalekovoda što bi omogućilo pokretanju kapaciteta u industrijskoj zoni u Zelenom Jadru, te oživljavanju korištenja banjskih kapaciteta u čemu posebnu podršku pruža resorno ministarstvu na čijem je čelu ministar Đokić", istakao je Grujičić.

Ovom sastanku je prisustvovao i potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Petko Rankić.

Veliki značaj rudnika olova i cinka "Sase" za privredu Srpske

Đokić je rekao da Rudnik olova i cinka "Sase" koji posluje u sastavu kompanije "Gross" ima veliki privredni značaj za Podrinje i za Republiku Srpsku.

"Važan efekat od poslovanja ove kompanije je da kontinuirano u budžet Republike Srpske unosi velika finansijska sredstva kroz koncesionu naknadu koja je iznosila 1,9 miliona KM za prošlu godinu, dok više od 12 miliona KM po raznim drugim osnovama ulazi u budžet po drugim raznim djelatnostima ove kompanije", rekao je Đokić danas novinarima, nakon posjete ovom privrednom društvu u Sasama kod Srebrenice.

On je podsjetio da se u ovom rudniku proizvodi koncentrat željezne rude olova i cinka, ističući da je to duga tradicija proizvodnje ove vrste legure.

Đokić je istakao značaj dolaska kompanije "Gross" na ovo područje i toga koliko je izmijenila ovaj rudnik i sav rudarski proces kontinuiranim investiranjem u proces proizvodnje, ulaganjem u sredstva za rad i kvalitetnu radnu snagu i u opremu koju koriste ljudi u procesu rada.

"Vlada Republike Srpske i njene institucije podržavaju ovako poslovanje i koliko je moguće nastojimo da im pomognemo i omogućimo nesmetan rad", rekao je Đokić.

On je podsjetio da je u toku rješavanje imovinsko-pravnih pitanja za nastavak i za dalji razvoj rudarske proizvodnje na ovom području.

Đokić je rekao da je laboratorija u ovom rudniku jedna od najsavremenijih u regionu, što znači da na vrhunski način prate i omogućavaju kvalitetnu proizvodnju i adekvatnu zaštitu okoline.

"Vrši se stalna analiza voda koje se nalaze ovdje u okruženju kako bi se preventivno i na vrijeme djelovalo, kako bi se spriječile bilo kakve posljedice eksploatacije na ovom području", napomenuo je Đokić.

Tehnički direktor Rudnik olova i cinka "Sase" Radenko Milovanović rekao je novinarima da su u prošloj godini od planiranih 310.000 tona rovne rude uspjeli da realizuju 317.082 tone, što je 7.000 tona više od planiranog.

Milovanović je naveo da je od tih količina proizvedeno oko 8.500 tona koncentrata suvog olova i 13.800 suvog koncentrata cinka.

On je dodao da su potpisani ugovori o prodaji planirane proizvodnje koncentrata za 2023. godinu, ističući da je Rudnik u prošloj godini za nabavku nove i rekonstrukciju postojeće opreme uložio oko 10 miliona KM.

Milovanović je naveo da je prosječna plata u ovom kolektivu u prošloj godini iznosila 1.740 KM, da su u prošloj godini u Rudniku zaposlena 33 nova radnika, dok su po raznim drugim osnovama ostali bez 48 zaposlenih.

On je izrazio zahvalnost resornom ministarstvu koje predvodi Đokić što je i ove godine prepoznalo njihove potrebe, te im za podsticaje odobrilo 54.400 KM, što će biti utrošeno za nabavku nove opreme i poboljšanje energetske efikasnosti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana