Ђокић: Велики значај рудника олова и цинка "Сасе" за привреду Српске

Срна
Ђокић: Велики значај рудника олова и цинка "Сасе" за привреду Српске

СРЕБРЕНИЦА- Министар рударства и енергетике Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је током данашње посјете Сребреници разговарано подршци ове локалне заједнице Руднику олова и цинка "Сасе" као најзначајнијем привредном субјекту који знатна средства издваја у општински буџет.

"Та подршка је и до сада била задовољавајућа, а данас смо говорили о потреби да општина помогне да се у овдашњем Средњошколском центру отвори одјељење за образовање за рударска занимања. У руднику недостаје кадар, а посла има. Неопходно је обезбиједити образовање млађег кадра за рад у тој компанији која је модернизовала производњу", оцијенио је Ђокић након састанака са начелником општине Младеном Грујичићем.

Он је обећао да ће се лично заложити да "Електро-Бијељина" кроз свој програм за 2023. годину обухвати измјештање и реконструкцију дијела нисконапонске мреже и далековода на подручју Сребренице како би се стабилизовало електроснабдијевање ове општине.

Ђокић је новинарима рекао да се говорило и о оживљавању бањских капацитета и кориштењу изворишта сребреничке љековите воде Губер, истичући да је формиран специјализовани тим у којем су и представници овог министарства за израду елебората и поновног покретање рада овог лијечилишта.

Он је истакао да је ово значајан ресурс познат из ранијег времена и да за њим постоји потреба као здравственим и туристичким потенцијалом изузетно значајним за развој ове средине.

Ђокић сматра да је потребно омогућити кориштење тих потенцијала јер ће то допринијети убрзаном туристичком напретку и отварању значајног броја радних мјеста.

"Сребреница је општина од посебне важности и потребно јој је и даље посвећивати посебну пажњу. Одређена питање за ову општину сматрају се изузетно важним и изазивају медијски публицитет док се истим питањима у другим срединама не придаје никаква пажња", рекао је Ђокић.

Он истиче да је потребно одржавати политичку стабилност у овој општини, као и уопште пружити подршку њеном начелнику за реализацију пројеката који су планирани.

"Ова посјета данас је с циљем подршке политичкој стабилности у овој локалној заједници, а Влада Републике Српске ће пружити подршку одређеним инфаструктурним пројектима неопходним за покретање рада привредних капацитета.

Начелник Грујичић захвалио је Ђокићу за посјету и рекао да се разговарало о подршци рударству, истичући да Рудник олова и цинка "Сасе" годишње уплати 1,2 милиона КМ пореза на буџет ове општине, те пружа помоћ реализацији разних пројеката као друштвено изузетно одговорно предузеће.

"Разговарали смо о енергетским пројектима, измјештању далековода што би омогућило покретању капацитета у индустријској зони у Зеленом Јадру, те оживљавању кориштења бањских капацитета у чему посебну подршку пружа ресорно министарству на чијем је челу министар Ђокић", истакао је Грујичић.

Овом састанку је присуствовао и потпредсједник Народне Скупштине Републике Српске Петко Ранкић.

Велики значај рудника олова и цинка "Сасе" за привреду Српске

Ђокић je рекао да Рудник олова и цинка "Сасе" који послује у саставу компаније "Гросс" има велики привредни значај за Подриње и за Републику Српску.

"Важан ефекат од пословања ове компаније је да континуирано у буџет Републике Српске уноси велика финансијска средства кроз концесиону накнаду која је износила 1,9 милиона КМ за прошлу годину, док више од 12 милиона КМ по разним другим основама улази у буџет по другим разним дјелатностима ове компаније", рекао је Ђокић данас новинарима, након посјете овом привредном друштву у Сасама код Сребренице.

Он је подсјетио да се у овом руднику производи концентрат жељезне руде олова и цинка, истичући да је то дуга традиција производње ове врсте легуре.

Ђокић је истакао значај доласка компаније "Гросс" на ово подручје и тога колико је измијенила овај рудник и сав рударски процес континуираним инвестирањем у процес производње, улагањем у средства за рад и квалитетну радну снагу и у опрему коју користе људи у процесу рада.

"Влада Републике Српске и њене институције подржавају овако пословање и колико је могуће настојимо да им помогнемо и омогућимо несметан рад", рекао је Ђокић.

Он је подсјетио да је у току рјешавање имовинско-правних питања за наставак и за даљи развој рударске производње на овом подручју.

Ђокић је рекао да је лабораторија у овом руднику једна од најсавременијих у региону, што значи да на врхунски начин прате и омогућавају квалитетну производњу и адекватну заштиту околине.

"Врши се стална анализа вода које се налазе овдје у окружењу како би се превентивно и на вријеме дјеловало, како би се спријечиле било какве посљедице експлоатације на овом подручју", напоменуо је Ђокић.

Технички директор Рудник олова и цинка "Сасе" Раденко Миловановић рекао је новинарима да су у прошлој години од планираних 310.000 тона ровне руде успјели да реализују 317.082 тоне, што је 7.000 тона више од планираног.

Миловановић је навео да је од тих количина произведено око 8.500 тона концентрата сувог олова и 13.800 сувог концентрата цинка.

Он је додао да су потписани уговори о продаји планиране производње концентрата за 2023. годину, истичући да је Рудник у прошлој години за набавку нове и реконструкцију постојеће опреме уложио око 10 милиона КМ.

Миловановић је навео да је просјечна плата у овом колективу у прошлој години износила 1.740 КМ, да су у прошлој години у Руднику запослена 33 нова радника, док су по разним другим основама остали без 48 запослених.

Он је изразио захвалност ресорном министарству које предводи Ђокић што је и ове године препознало њихове потребе, те им за подстицаје одобрило 54.400 КМ, што ће бити утрошено за набавку нове опреме и побољшање енергетске ефикасности.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана