Đokić: Srpska da ide u korak sa energetskom tranzicijom

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je energetska tranzicija proces koji će trajati više decenija i da je veoma važno da Srpska ide u korak sa svijetom koji očekuje sprovođenje određenih aktivnosti.

Đokić je danas u Sarajevu učestvovao na okruglom stolu pod nazivom "Proizvodnja električne energije za vlastite potrebe", koji organizuje ogranak Međunarodnog savjeta za velike elektične sisteme BiH, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

On je naglasio da je današnja rasprava bila u funkciji boljeg i kvalitetnijeg razumijevanja pitanja energetske tranzicije u koje je ušla BiH.

"Današnja rasprava ide u pravcu razvijanja svijesti o tome koliko su reforme neophodne, koliko je transformacija bitna u tom sektoru i koji su krajnji efekti, odnosno koje su krajnje mjere koje u budućnosti moramo preduzimati da bismo ispunili ne samo očekivanja, nego da bismo energetsku tranziciju sproveli što je moguće bezbolnije", rekao je Đokić.

On je podsjetio da će Republika Srpska uskoro ući u proceduru usvajanja zakona o obnovljivim izvorima energije, kojim će na drugi način regulisati veoma važna pitanja iz oblasti zelene obnovljive energije.

Na okruglom stolu, u prisutvu oko 60 učesnika, bilo je riječi o načinima priključivanja obnovljivih izvora na disktributivnu mrežu, o ekonomskim aspektima priključenja i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, zakonskim i regulatornim okvirima u BiH, te o proizvodnji električne energije iz ugla prosumera.

Naredne sedmice navedene teme biće razmatrane i u Poljkoj gdje će boraviti Đokić kako bi se aktivno ispratile sve promjene u sistemu energetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana