Ђокић: Српска да иде у корак са енергетском транзицијом

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да је енергетска транзиција процес који ће трајати више деценија и да је веома важно да Српска иде у корак са свијетом који очекује спровођење одређених активности.

Ђокић је данас у Сарајеву учествовао на округлом столу под називом "Производња електричне енергије за властите потребе", који организује огранак Међународног савјета за велике електичне системе БиХ, саопштено је из Министарства енергетике и рударства Републике Српске.

Он је нагласио да је данашња расправа била у функцији бољег и квалитетнијег разумијевања питања енергетске транзиције у које је ушла БиХ.

"Данашња расправа иде у правцу развијања свијести о томе колико су реформе неопходне, колико је трансформација битна у том сектору и који су крајњи ефекти, односно које су крајње мјере које у будућности морамо предузимати да бисмо испунили не само очекивања, него да бисмо енергетску транзицију спровели што је могуће безболније", рекао је Ђокић.

Он је подсјетио да ће Република Српска ускоро ући у процедуру усвајања закона о обновљивим изворима енергије, којим ће на други начин регулисати веома важна питања из области зелене обновљиве енергије.

На округлом столу, у присутву око 60 учесника, било је ријечи о начинима прикључивања обновљивих извора на дисктрибутивну мрежу, о економским аспектима прикључења и производње електричне енергије из обновљивих извора, законским и регулаторним оквирима у БиХ, те о производњи електричне енергије из угла просумера.

Наредне седмице наведене теме биће разматране и у Пољкој гдје ће боравити Ђокић како би се активно испратиле све промјене у систему енергетике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана