Danas i sutra o budućnosti nakon pandemije

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- Generalna skupština Interparlamentarne skupštine pravoslavlja raspravljaće danas i sutra na Kritu o budućnosti svijeta i Evrope nakon pandemije.

U zasjedanju učestvuju delegacije 16 država članica iz Evrope, Azije i Afrike, Evropskog parlamenta, Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, te predstavnici sedam međunarodnih organizacija, među kojima i poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać i Nenad Stevandić i delegat u Domu naroda Lazar Prodanović, saopšteno je danas iz parlamenta BiH.

U okviru centralne teme biće riječi o posljedicama globalne zdravstvene krize u Evropi i svijetu, potrebi uspostavljanja bolje međudržavne koordinacije, kao i o ulozi parlamentarizma u prevazilaženju posljedica i razlika nastalih pandemijom.

Generalnu skupštinu Interparlamentarne skupštine pravoslavlja sinoć je otvorio njen predsjednik, poslanik ruske Dume Sergej Gavrilov, koji je izrazio zadovoljstvo što se prvi put poslije dvije godine sastaju uživo.

On je naglasio da se ova multilateralna parlamentarna organizacija zalaže za puno poštivanje svih civilizacijskih vrijednosti i vjerskih sloboda.

Prema njegovim riječima, svijet se, osim pandemije, suočava i sa drugim rastućim globalnim problemima, poput ratova, prijetnji silom, migrantske krize, te klimatskih promjena koje ugrožavaju i ljude i životnu sredinu.

Gavrilov je upozorio i na problem rušenja hrišćanskih vrijednosti, kulture i bogomolja, te naglasio da je, kroz dijalog i saradnju, potrebno ponuditi odgovore na ove probleme.

Skupštini se obratio i generalni sekretar Interparlamentarne skupštine pravoslavlja Maksimos Karakopulos, koji je poručio da će se učesnici Generalne skupštine uključiti u debatu o budućnosti Evrope nakon pandemije.

Iznoseći viziju o demokratskom jedinstvu Evrope od Atlantika do Urala, Karakopulos je upozorio da je nakon pandemije potrebno zajednički raditi na zaštiti zdravlja ljudi, ali i na podsticanju međusobne solidarnosti država, naroda i vjera u suočavanju sa svim drugim globalnim problemima.

Ističući da Interparlamentarna skupština pravoslavlja predstavlja tačku susreta Istoka i Zapada, predsjednik Parlamenta Grčke Konstantinos Tasoulas, čiji je pozdravni govor pročitan učesnicima Generalne skupštine, založio se za jačanje uloge parlamenata u uspostavljanju dijaloga i multilateralne saradnje u vremenu nakon pandemije.

Skup su, putem pročitanih govora i video-linka pozdravili i predsjednik Grčke Katerina Sakelaropoulou, potpredsjednik Evropskog parlamenta Dimitrios Papadimoulis, potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Šinas, te potpredsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Dora Bakojanis, koja se uživo obratila Generalnoj skupštini.

Pozdravne govore uputili su i najviši vjerodostojnici pravoslavnih crkava, Njegova Svetost ekumenski patrijarh Bartolomej i Njegova Svetost patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Skup su pozdravili i predstavnici Interparlamentarne unije, Parlamentarne skupštine Mediterana, Parlamentarne unije Organizacije islamske konferencije, Svjetskog saveza crkava, te Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca.
/kraj/ob/dad/foto

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana