Данас и сутра о будућности након пандемије

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Генерална скупштина Интерпарламентарне скупштине православља расправљаће данас и сутра на Криту о будућности свијета и Европе након пандемије.

У засједању учествују делегације 16 држава чланица из Европе, Азије и Африке, Европског парламента, Парламентарне скупштине Савјета Европе, те представници седам међународних организација, међу којима и посланици у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ и Ненад Стевандић и делегат у Дому народа Лазар Продановић, саопштено је данас из парламента БиХ.

У оквиру централне теме биће ријечи о посљедицама глобалне здравствене кризе у Европи и свијету, потреби успостављања боље међудржавне координације, као и о улози парламентаризма у превазилажењу посљедица и разлика насталих пандемијом.

Генералну скупштину Интерпарламентарне скупштине православља синоћ је отворио њен предсједник, посланик руске Думе Сергеј Гаврилов, који је изразио задовољство што се први пут послије двије године састају уживо.

Он је нагласио да се ова мултилатерална парламентарна организација залаже за пуно поштивање свих цивилизацијских вриједности и вјерских слобода.

Према његовим ријечима, свијет се, осим пандемије, суочава и са другим растућим глобалним проблемима, попут ратова, пријетњи силом, мигрантске кризе, те климатских промјена које угрожавају и људе и животну средину.

Гаврилов је упозорио и на проблем рушења хришћанских вриједности, културе и богомоља, те нагласио да је, кроз дијалог и сарадњу, потребно понудити одговоре на ове проблеме.

Скупштини се обратио и генерални секретар Интерпарламентарне скупштине православља Максимос Каракопулос, који је поручио да ће се учесници Генералне скупштине укључити у дебату о будућности Европе након пандемије.

Износећи визију о демократском јединству Европе од Атлантика до Урала, Каракопулос је упозорио да је након пандемије потребно заједнички радити на заштити здравља људи, али и на подстицању међусобне солидарности држава, народа и вјера у суочавању са свим другим глобалним проблемима.

Истичући да Интерпарламентарна скупштина православља представља тачку сусрета Истока и Запада, предсједник Парламента Грчке Константинос Тасоулас, чији је поздравни говор прочитан учесницима Генералне скупштине, заложио се за јачање улоге парламената у успостављању дијалога и мултилатералне сарадње у времену након пандемије.

Скуп су, путем прочитаних говора и видео-линка поздравили и предсједник Грчке Катерина Сакеларопоулоу, потпредсједник Европског парламента Димитриос Пападимоулис, потпредсједник Европске комисије Маргаритис Шинас, те потпредсједник Парламентарне скупштине Савјета Европе Дора Бакојанис, која се уживо обратила Генералној скупштини.

Поздравне говоре упутили су и највиши вјеродостојници православних цркава, Његова Светост екуменски патријарх Бартоломеј и Његова Светост патријарх московски и цијеле Русије Кирил.

Скуп су поздравили и представници Интерпарламентарне уније, Парламентарне скупштине Медитерана, Парламентарне уније Организације исламске конференције, Свјетског савеза цркава, те Међународне мреже католичких законодаваца.
/крај/об/дад/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана