Bratunčani čekaju porodicu "Rodić"

Srna
Bratunčani čekaju porodicu "Rodić"

BRATUNAC - Jedan par roda više od desetak godina provodi ljeto u Bratuncu, hrane se u močvarama i oko Drine i legu mlade, a mještani su ih nazvali "porodica Rodić".

Mužjak omiljene porodice Rodić preletio je put dug više od 15.000 kilometara, iz Afrike do Bratunca, gdje je stigao u ponedjeljak u svanuće i smjestio se u gnijezdo koje su ljubitelji ovih ptica napravili i podigli prije dvije godine u blizini zgrade Doma zdravlja.

Tu su rode ranije "savile" gnijezdo koje je srušeno prilikom uklanjanja stare zgrade ove ustanove.

Zaljubljenik prirode, ekolog i ribočuvar Boban Filipović duže od decenije prati ove ptice i njihovo kretanje na ovom području, brine o njima i štiti ih.

On kaže da je mužjak Rodić po tradiciji prvi stigao da uredi gnijezdo i "pripremi dobrodošlicu" gospođi ženki.

"Nadam se da će s njom stići i mladi koje su prošle godine ovdje izlegli i podigli i da će porodica biti brojnija i na okupu", priželjkuje Filipović.

Prema njegovim riječima, prethodnih godina rode su redovno u Bratunac slijetale krajem marta.

"Prošle godine Rodići su dobili četvoro mladih, a najviše su jedne godine imali petoro ptića, dok 2014. godine, kada su bile poplave, zbog lošeg vremena nije bilo mladih", pojašnjava Boban.

Ljubitelji roda u Bratuncu pripremaju da izgrade i podignu još jednu konstrukciju za gnijezdo za rode i na taj način žele da stvore uslove i omoguće još nekim rodama koje su ovdje ljetovale prethodnih godina da se vraćaju, jer one predstavljaju atrakciju za mještane ovog gradića, a posebno za najmlađe.

"Roda koja je sama zimovala u Bratuncu prethodne zime viđana je do povratka Rodića prošlog proljeća, a onda je nestala i gubi joj se trag. Pretpostavljamo da se pridružila jatu sa kojim je stigla prije te zime", konstatuje Filipović.

Ta roda, kojoj su Bratunčani dali ime Snježana, prošlog proljeća počela je da uređuje gnijezdo pred povratak mužjaka Rodića i nakon dan ili dva po njegovom dolijetanju ona je nestala, a stigla je druga ženka koja je izvela mlade prošlog ljeta.

Filipović pretpostavlja da je "Snježanu" pronašao i odveo njen mužjak i da je sa njim odletjela, te očekuje da se zajedno vrate i ljetuju u Bratuncu gdje više od deset godina rode dolaze i gdje su postale zaštitni znak.

"Očekujem da ćemo ih postavljanjem novih gnijezda privući da dolaze i da Bratunac postane prepoznatljiv po rodama i natalitetu", zaključio je Filipović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana