Братунчани чекају породицу "Родић"

Срна
Братунчани чекају породицу "Родић"

БРАТУНАЦ - Један пар рода више од десетак година проводи љето у Братунцу, хране се у мочварама и око Дрине и легу младе, а мјештани су их назвали "породица Родић".

Мужјак омиљене породице Родић прелетио је пут дуг више од 15.000 километара, из Африке до Братунца, гдје је стигао у понедјељак у свануће и смјестио се у гнијездо које су љубитељи ових птица направили и подигли прије двије године у близини зграде Дома здравља.

Ту су роде раније "савиле" гнијездо које је срушено приликом уклањања старе зграде ове установе.

Заљубљеник природе, еколог и рибочувар Бобан Филиповић дуже од деценије прати ове птице и њихово кретање на овом подручју, брине о њима и штити их.

Он каже да је мужјак Родић по традицији први стигао да уреди гнијездо и "припреми добродошлицу" госпођи женки.

"Надам се да ће с њом стићи и млади које су прошле године овдје излегли и подигли и да ће породица бити бројнија и на окупу", прижељкује Филиповић.

Према његовим ријечима, претходних година роде су редовно у Братунац слијетале крајем марта.

"Прошле године Родићи су добили четворо младих, а највише су једне године имали петоро птића, док 2014. године, када су биле поплаве, због лошег времена није било младих", појашњава Бобан.

Љубитељи рода у Братунцу припремају да изграде и подигну још једну конструкцију за гнијездо за роде и на тај начин желе да створе услове и омогуће још неким родама које су овдје љетовале претходних година да се враћају, јер оне представљају атракцију за мјештане овог градића, а посебно за најмлађе.

"Рода која је сама зимовала у Братунцу претходне зиме виђана је до повратка Родића прошлог прољећа, а онда је нестала и губи јој се траг. Претпостављамо да се придружила јату са којим је стигла прије те зиме", констатује Филиповић.

Та рода, којој су Братунчани дали име Сњежана, прошлог прољећа почела је да уређује гнијездо пред повратак мужјака Родића и након дан или два по његовом долијетању она је нестала, а стигла је друга женка која је извела младе прошлог љета.

Филиповић претпоставља да је "Сњежану" пронашао и одвео њен мужјак и да је са њим одлетјела, те очекује да се заједно врате и љетују у Братунцу гдје више од десет година роде долазе и гдје су постале заштитни знак.

"Очекујем да ћемо их постављањем нових гнијезда привући да долазе и да Братунац постане препознатљив по родама и наталитету", закључио је Филиповић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана