Bezbjedniji usjevi uz preciznu prognozu

Anita Janković-Rečević
Bezbjedniji usjevi uz preciznu prognozu

Banjaluka - Vlada Japana donirala je Republičkom hidrometeorološkom zavodu šest savremenih agrometeoroloških stanica zahvaljujući kojima će domaći poljoprivrednici imati precizne informacije o vremenskim prilikama, što će im omogućiti da blagovremeno primijene sve mjere zaštite na njivi.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je Vlada Japana BiH donirala 12 pomenutih automatskih stanica ukupne vrijednosti oko 440.000 KM, te da je entitetskim hidrometeorološkim zavodima pripalo po šest stanica.

- Republički hidrometeorološki zavod je imao obavezu da odredi pet lokacija na kojima će stanice biti instalisane i odlučeno je da to bude u Slatini kod Banjaluke, zatim u Ljubinju, Trebinju, na Ergeli “Vučijak” u Prnjavoru i Crkvini kod Šamca - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i pojasnili da je izabrano pet lokacija jer je prvobitno planirana donacija pet stanica, a nakon što je dodata još jedna, odlučeno je da ona ostane u rezervi, te da kasnije može biti instalisana na nekoj lokaciji ili se koristiti za potrebe rezervnih dijelova.

U resornom ministarstvu su istakli da je Zavod zadužen da pripremi temelje, organizuje prevoz i postavljanje stanica.

- Za izgradnju temelja naišli su na veliku podršku Hidroelektrana na Trebišnjici za lokacije u Ljubinju i Trebinju, zatim Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” za lokaciju u Slatini, te opština Prnjavor i Šamac - kazali su u Ministarstvu poljoprivrede.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Tomislav Šajić kaže da je oprema stigla u junu, te da bi izgradnja temelja trebalo da bude završena do kraja ovog mjeseca.

- U avgustu očekujemo dolazak stručnjaka iz Japana koji će pokazno instalisati stanicu u Slatini, nakon čega ćemo mi instalisati ostale stanice na čiji rad imamo garanciju dvije godine, a za rezervne dijelove sedam godina - kazao je Šajić.

Prema njegovim riječima, u pitanju su savremene stanice koje mjere 16 agrometeoroloških parametara.

- Podatke koje dobijemo sa tih stanica automatski ćemo integrisati u izvještajno-prognozni model “Karpo” koji će na bazi tih podataka izrađivati preporuke o zaštiti bilja, a koje su na raspolaganju domaćim poljoprivrednim proizvođačima - pojasnio je Šajić.

Stare stanice

Tomislav Šajić kaže da Srpska trenutno ima dvije agrometeorološke stanice, po jednu u Banjaluci i Prijedoru.

- To su starije stanice koje nisu ni približno dobre kao ove koje smo dobili i koje su posljednje slovo tehnike - dodao je Šajić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana