Безбједнији усјеви уз прецизну прогнозу

Анита Јанковић-Речевић
Безбједнији усјеви уз прецизну прогнозу

Бањалука - Влада Јапана донирала је Републичком хидрометеоролошком заводу шест савремених агрометеоролошких станица захваљујући којима ће домаћи пољопривредници имати прецизне информације о временским приликама, што ће им омогућити да благовремено примијене све мјере заштите на њиви.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је Влада Јапана БиХ донирала 12 поменутих аутоматских станица укупне вриједности око 440.000 КМ, те да је ентитетским хидрометеоролошким заводима припало по шест станица.

- Републички хидрометеоролошки завод је имао обавезу да одреди пет локација на којима ће станице бити инсталисане и одлучено је да то буде у Слатини код Бањалуке, затим у Љубињу, Требињу, на Ергели “Вучијак” у Прњавору и Црквини код Шамца - рекли су у Министарству пољопривреде и појаснили да је изабрано пет локација јер је првобитно планирана донација пет станица, а након што је додата још једна, одлучено је да она остане у резерви, те да касније може бити инсталисана на некој локацији или се користити за потребе резервних дијелова.

У ресорном министарству су истакли да је Завод задужен да припреми темеље, организује превоз и постављање станица.

- За изградњу темеља наишли су на велику подршку Хидроелектрана на Требишњици за локације у Љубињу и Требињу, затим Завода за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” за локацију у Слатини, те општина Прњавор и Шамац - казали су у Министарству пољопривреде.

Директор Републичког хидрометеоролошког завода Томислав Шајић каже да је опрема стигла у јуну, те да би изградња темеља требало да буде завршена до краја овог мјесеца.

- У августу очекујемо долазак стручњака из Јапана који ће показно инсталисати станицу у Слатини, након чега ћемо ми инсталисати остале станице на чији рад имамо гаранцију двије године, а за резервне дијелове седам година - казао је Шајић.

Према његовим ријечима, у питању су савремене станице које мјере 16 агрометеоролошких параметара.

- Податке које добијемо са тих станица аутоматски ћемо интегрисати у извјештајно-прогнозни модел “Карпо” који ће на бази тих података израђивати препоруке о заштити биља, а које су на располагању домаћим пољопривредним произвођачима - појаснио је Шајић.

Старе станице

Томислав Шајић каже да Српска тренутно има двије агрометеоролошке станице, по једну у Бањалуци и Приједору.

- То су старије станице које нису ни приближно добре као ове које смо добили и које су посљедње слово технике - додао је Шајић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана