Banjalučanin Marko Knežević svjedok oluje na Halkidikiju: Jak vjetar zamalo sina da mi odnese

Dragana Orlović
Banjalučanin Marko Knežević svjedok oluje na Halkidikiju: Jak vjetar zamalo sina da mi odnese

GERAKINI, BANjALUKA - Da nisam zgrabio svog sina, odnio bi ga vjetar, koji je postao toliko snažan da je čupao drveće, prevrtao automobile i nosio krovove. Sa svih strana čula se vriska i lomljenje stakla i zaista je bilo strašno posmatrati kako se prelijepa priroda za kratko vrijeme pretvara u jezivo i opasno mjesto.

Ovo su riječi kojima Banjalučanin Marko Knežević opisuje nevrijeme koje ga je u srijedu uveče zadesilo na odmoru u mjestu Gerakini na grčkom poluostrvu Halkidiki, gdje već nekoliko dana ljetuje sa porodicom.

Da je priroda nepredvidiva i da se odmor iz snova za samo nekoliko minuta može pretvoriti u pravu noćnu moru, uvjerio se Knežević, kao i mnogi turisti koji borave u tom dijelu Grčke.

- Nestalo je struje, vode i interneta, tako da smo skoro cijele noći bili odsječeni od svijeta. Vjetar je nosio sve pred sobom. Srećom, sve se polako vraća u normalno stanje. Zato mama, nemoj da brineš. Dobro smo zaista - poručio je Knežević.

U ambasadi BiH u Atini potvrdili su “Glasu Srpske” da među stradalima i povrijeđenima u nevremenu na Halkidikiju nema državljana BiH.

- Provjerili smo sa svim grčkim dežurnim operativnim centrima i potvrđeno nam je da su svi naši državljani dobro i na bezbjednom - poručili su iz ambasade. 

U Grčkoj je trenutno oko 200 turista iz Banjaluke koji su na ljetovanje otputovali sa turističkom agencijom “Kontiki”, čiji portparol Andrej Todorović kaže da je od njihovih putnika lakše povrijeđena samo jedna žena iz Srbije, ali da je nakon ljekarskog pregleda puštena iz bolnice.

- Putnici iz Banjaluke uglavnom su smešteni u drugom delu Grčke, tačnije, na Peloponezu u letovalištu “Lutra”, tako da su bili udaljeni od olujnog nevremena - kazao je “Glasu Srpske” Todorović. U banjalučkoj turističkoj ageniciji “Sebastijan” kažu da trenutno u mjestu Hanioti ljetuje nekoliko porodica iz RS, te da niko nije povrijeđen.

U oluji na Halkidikiju, gdje je proglašeno vanredno stanje, stradalo je najmanje šest osoba, a više od 100 ljudi je povrijeđeno. Prema prvim informacijama policije, poginulo je dvoje starijih turista iz Češke, žena i osmogodišnjak iz Rumunije, te muškarac i dječak iz Rusije. Konzul Srbije u Solunu Dragana Glišić potvrdila je da je lakše povrijeđeno šest srpskih državljana, među kojima i djevojčica.

Trudnica spasila dječaka

Trudnica Dragana Lalić iz Bijeljine spasila je od utapanja četvorogodišnjeg mališana iz Srbije samo nekoliko časova prije oluje koja je pogodila Halkidiki. Kako je prenio portal “Info Bijeljina” Lalićeva je bila na bazenu u hotelskom kompleksu u blizini Soluna, kada je četvorogodišnji dječak iz Srbije, sam došao na bazen i ušao da se kupa.

- U jednom trenutku dječak je ušao u veću dubinu i počeo da se davi. Dragana je bez razmišljanja ušla u vodu i izvukla dječaka - naveli su čitaoci portala “Info Bijeljina”. Ubrzo je stigla majka dječaka koja se u to vrijeme kupala u moru, a samo nekoliko sati kasnije mjesto je pogodila oluja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana