Бањалучанин Марко Кнежевић свједок олује на Халкидикију: Јак вјетар замало сина да ми однесе

Драгана Орловић
Бањалучанин Марко Кнежевић свједок олује на Халкидикију: Јак вјетар замало сина да ми однесе

ГЕРАКИНИ, БАЊАЛУКА - Да нисам зграбио свог сина, однио би га вјетар, који је постао толико снажан да је чупао дрвеће, превртао аутомобиле и носио кровове. Са свих страна чула се вриска и ломљење стакла и заиста је било страшно посматрати како се прелијепа природа за кратко вријеме претвара у језиво и опасно мјесто.

Ово су ријечи којима Бањалучанин Марко Кнежевић описује невријеме које га је у сриједу увече задесило на одмору у мјесту Геракини на грчком полуострву Халкидики, гдје већ неколико дана љетује са породицом.

Да је природа непредвидива и да се одмор из снова за само неколико минута може претворити у праву ноћну мору, увјерио се Кнежевић, као и многи туристи који бораве у том дијелу Грчке.

- Нестало је струје, воде и интернета, тако да смо скоро цијеле ноћи били одсјечени од свијета. Вјетар је носио све пред собом. Срећом, све се полако враћа у нормално стање. Зато мама, немој да бринеш. Добро смо заиста - поручио је Кнежевић.

У амбасади БиХ у Атини потврдили су “Гласу Српске” да међу страдалима и повријеђенима у невремену на Халкидикију нема држављана БиХ.

- Провјерили смо са свим грчким дежурним оперативним центрима и потврђено нам је да су сви наши држављани добро и на безбједном - поручили су из амбасаде. 

У Грчкој је тренутно око 200 туриста из Бањалуке који су на љетовање отпутовали са туристичком агенцијом “Контики”, чији портпарол Андреј Тодоровић каже да је од њихових путника лакше повријеђена само једна жена из Србије, али да је након љекарског прегледа пуштена из болнице.

- Путници из Бањалуке углавном су смештени у другом делу Грчке, тачније, на Пелопонезу у летовалишту “Лутра”, тако да су били удаљени од олујног невремена - казао је “Гласу Српске” Тодоровић. У бањалучкој туристичкој агеницији “Себастијан” кажу да тренутно у мјесту Ханиоти љетује неколико породица из РС, те да нико није повријеђен.

У олуји на Халкидикију, гдје је проглашено ванредно стање, страдало је најмање шест особа, а више од 100 људи је повријеђено. Према првим информацијама полиције, погинуло је двоје старијих туриста из Чешке, жена и осмогодишњак из Румуније, те мушкарац и дјечак из Русије. Конзул Србије у Солуну Драгана Глишић потврдила је да је лакше повријеђено шест српских држављана, међу којима и дјевојчица.

Трудница спасила дјечака

Трудница Драгана Лалић из Бијељине спасила је од утапања четворогодишњег малишана из Србије само неколико часова прије олује која је погодила Халкидики. Како је пренио портал “Инфо Бијељина” Лалићева је била на базену у хотелском комплексу у близини Солуна, када је четворогодишњи дјечак из Србије, сам дошао на базен и ушао да се купа.

- У једном тренутку дјечак је ушао у већу дубину и почео да се дави. Драгана је без размишљања ушла у воду и извукла дјечака - навели су читаоци портала “Инфо Бијељина”. Убрзо је стигла мајка дјечака која се у то вријеме купала у мору, а само неколико сати касније мјесто је погодила олуја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана