AMUS počinje sa isplatom tantijema

GS
Direktorica Stručne službe AMUS-a Lejla Trnčić.
Foto: AMUS | Direktorica Stručne službe AMUS-a Lejla Trnčić.

SARAJEVO- Godinama stvarana autorska djela mnogobrojnih autora, sabrana su u AMUS-u, udruženju koje svakodnevno vodi brigu o eksploataciji istih pomno prateći njihov plasman.

- Godina iza nas, 2020, obilježena je teškim uslovima za život svih stanovnika BiH ali posebno je način života ugrozio muzičke stvaraoce, interpretatore i kulturu uopšte. Nadležna ministarstva nisu našla za važno da provjere i obrate se onima koji decenijama stvaraju kulturnu atmosferu, njeguju tradiciju i stvaraju nova djela koja služe svima – kažu u AMUS-u.

Dodaju da je njihov rad u iznimno teškim uslovima motivisao autore da upravo u protekloj 2020. godini donesu nove umjetničke vrijednosti, prenesu ih u djela koja komuniciraju s publikom otvarajući prostore ugodnosti konzumiranja njihovog stvaralaštva.

- Pomno brinući o djelima, napori Stručne službe i Upravnog odbora proizveli  su  svakodnevne aktivnosti kojima smo pratili put stvaralaca, te gradili prostore u kojima ćemo bez obzira na okolnosti uredno izvršiti obaveze prema autorima – istakli su u AMUS-u.

Krajem mjeseca januara, prikupljena sredstva će biti isplaćena po uobičajenim procedurama i odlukama.

- Iskreno vjerujemo da će vrijeme pred nama otvoriti nove prostore za naš rad i povezanost te verifikovati stvaralačke vrijednosti sa očekivanjima koja brane dostojanstvo i umijeće. Autori i AMUS su povezani neraskidivom vezom koja rezultira uspjesima. Naša zajednička upravljačka i umjetnička struktura, iako bolna ipak dovoljno snažna da prevaziđe izazove, a djela pretvori u potrebu za svakog slušaoca. Taj istinski unutrašnji nagon koji tjera stvaraoce na nova postignuća živi za aplauz. Mi ga već odavno nažalost nismo čuli. Ali vjerujemo da je i u srcima slušalaca koji ga čuvaju za dan kada ćemo biti ponovo okupljeni – rekla je direktorica Stručne službe AMUS-a Lejla Trnčić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana