Znanje iz fizike bijeljinskom maturantu Draganu Markoviću karta za Evropsku olimpijadu

Ljiljana Aleksić
Znanje iz fizike bijeljinskom maturantu Draganu Markoviću karta za Evropsku olimpijadu

Bijeljina - Maturant bijeljinske Gimnazije “Filip Višnjić” Dragan Marković danas putuje u Letoniju na Evropsku olimpijadu iz fizike, gdje će znanje iz tog predmeta odmjeriti sa 100 takmičara iz cijelog svijeta.

Marković je tokom školovanja ostvario veoma zapažene rezultate i sa takmičenja iz fizike u Evropi i svijetu vraćao se sa pregršt medalja i priznanja. Ovom mladom zaljubljeniku u fiziku, koji školovanje planira da nastavi u prestonici Srbije, san je da radi u “Cernu”.

Markovića, koji se osim na Evropsku, plasirao i na Svjetsku olimpijadu iz fizike, koja će u julu biti održana u Izraelu, juče je ugostio i prvi čovjek Bijeljine Mićo Mićić. U znak podrške, mladom fizičaru je iz gradske kase odobreno 1.000 KM.

- Nakon osvojenog prvog mjesta na izbornom takmičenju za Evropsku olimpijadu iz fizike, osvojio sam četvrto mjesto na takmičenju na nivou BiH i na taj način se plasirao na Svjetsku olimpijadu. Grad je uvijek nagrađivao najbolje i talentovane učenike. Pored prijema u gradskoj kući za nas, nikad nije izostala finansijska podrška za odlazak na velika takmičenja ili u istraživačke stanice kao što je “Petnica” - istakao je Marković.

Naglasio je da je nepredvidivost u fizici ono što ga fascinira i zbog čega voli tu nauku.

- Planiram da studiram teorijsku i eksperimentalnu fiziku u Beogradu, a san mi je da radim u “Cernu” - rekao je Marković.

Ovaj mladić je i prethodnih godina predstavljao svoju školu, ali i Republiku Srpsku na prestižnim takmičenjima.

- I prošle godine sam ostvario sedmo mjesto na državnom takmičenju, a kao prvoplasirani iz RS plasirao sam se na Evropsku olimpijadu iz fizike koja se tada održavala u Moskvi - rekao je Marković.

Kako je kazao, samo učešće na Olimpijadi je ogroman uspjeh za njega, ali se nada najboljem rezultatu i medalji.

- Tamo je ogromna konkurencija. Na Evropskoj olimpijadi će biti oko 100 takmičara, a na svjetskoj oko 400 - rekao je Marković, koji je zahvalan profesorima na stečenom znanju, ali ističe da bi obrazovni sistem u RS trebalo poboljšati.

Prema riječima gradonačelnika Bijeljine, Gradska uprava na više načina pruža podršku mladim i uspješnim ljudima.

- Nastojimo da podržimo ljude koji su najbolji predstavnici našeg grada, jer oni to istinski zaslužuju. Ove godine smo sufinansirali izradu dva doktorska i dva master rada, svi učenici generacija, osnovnih i srednjih škola dobijaju stipendije, a nagrađujemo i one koji su na republičkim takmičenjima osvajali medalje. Finansijski pomažemo i odlazak najboljih učenika u istraživačku stanicu “Petnica”, a danas smo uspjehe Dragana Markovića nagradili sa 1.000 KM - naglasio je Mićić.

Pripreme

Za učešće na Olimpijadi Dragan Marković se pripremao  svakodnevno.

- Pripreme su bile intenzivne, većinom individualne. Uz pomoć moje profesorice Snežane Stankić, kao i drugih predavača u Sarajevu, gdje su organizovani kampovi za nadarene učenike, dosta sam naučio. Tu sam imao priliku da testiram stečeno znanje i da vidim na čemu još treba da radim - kaže Dragan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana