Završena izgradnja i obnova kuća za raseljena lica na području Broda

GS
Završena izgradnja i obnova kuća za raseljena lica na području Broda

BROD - U Brodu je danas ozvaničen završetak izgradnje ili obnove 15 kuća za raseljena lica u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, a vrijednosti radova iznosi više od 490.000 KM.

U novu kuću useliće i tročlana porodica Mare Zečević iz Sijekovca. Protjerani su 1992, živjeli su u Derventi i Prnjavoru, a potom vratili se u Brod, ali u staru kuću.

- U staroj kući sam živjela u jako lošim uslovima, boravili smo u jednoj prostoriji punoj vlage. Hvala svima što su omogućili da dobijem ovu donaciju. Presrećna sam, još samo da riješim vodu i struju - rekla je Zečevićeva i dodala da će u kući živjeti sa sinom i snahom.

U novi smještaj će 15 porodica, raseljenih ili interno raseljenih, a koje su odlučile da ostanu u Brodu. Na području Posavine u okviru ovog projekta urađene su 62 kuće i 15 stanova, ukupne vrijednosti od 2.800.000 maraka. Cijeli Regionalni program stambenog zbrinjavanja u BiH vrijedan je oko 100 miliona maraka donatorskih sredstava.

- Ovaj projekat koji uključuje 15 objekata u vrijednosti oko 500 hiljada maraka dio je regionalnog stambenog programa koji se implementira na prostoru cijele Srpske, gdje trenutno gradimo skoro 750 stambenih jedinica - rekao je v.d.direktora Republičkog Sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić istakao je da lokalna zajednica nastoji da što bolje pripremi aplikacije za projekte koji se realizuju na prostoru cijele Republike Srpske.

- Vjerujem da je Brod jedan od kandidata i za naredne projekte. Brod je znatno staradao u proteklom ratu i ima potrebe za interno raseljena lica sa područja opštine, ali i za raseljena lica sa cijelog područja BiH koji su došli ovdje i odlučili se na život u Brodu - naveo je Vidić.

Za opštinu Brod Vlada Srpske u ovoj godini pripremila je 100.000 maraka za stambeno zbrinjavanje interno raseljenih i povratnika u ovu lokalnu zajednicu, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana