Завршена изградња и обнова кућа за расељена лица на подручју Брода

ГС
Завршена изградња и обнова кућа за расељена лица на подручју Брода

БРОД - У Броду је данас озваничен завршетак изградње или обнове 15 кућа за расељена лица у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања, а вриједности радова износи више од 490.000 КМ.

У нову кућу уселиће и трочлана породица Маре Зечевић из Сијековца. Протјерани су 1992, живјели су у Дервенти и Прњавору, а потом вратили се у Брод, али у стару кућу.

- У старој кући сам живјела у јако лошим условима, боравили смо у једној просторији пуној влаге. Хвала свима што су омогућили да добијем ову донацију. Пресрећна сам, још само да ријешим воду и струју - рекла је Зечевићева и додала да ће у кући живјети са сином и снахом.

У нови смјештај ће 15 породица, расељених или интерно расељених, а које су одлучиле да остану у Броду. На подручју Посавине у оквиру овог пројекта урађене су 62 куће и 15 станова, укупне вриједности од 2.800.000 марака. Цијели Регионални програм стамбеног збрињавања у БиХ вриједан је око 100 милиона марака донаторских средстава.

- Овај пројекат који укључује 15 објеката у вриједности око 500 хиљада марака дио је регионалног стамбеног програма који се имплементира на простору цијеле Српске, гдје тренутно градимо скоро 750 стамбених јединица - рекао је в.д.директора Републичког Секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш.

Начелник општине Брод Зоран Видић истакао је да локална заједница настоји да што боље припреми апликације за пројекте који се реализују на простору цијеле Републике Српске.

- Вјерујем да је Брод један од кандидата и за наредне пројекте. Брод је знатно старадао у протеклом рату и има потребе за интерно расељена лица са подручја општине, али и за расељена лица са цијелог подручја БиХ који су дошли овдје и одлучили се на живот у Броду - навео је Видић.

За општину Брод Влада Српске у овој години припремила је 100.000 марака за стамбено збрињавање интерно расељених и повратника у ову локалну заједницу, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана