Vukova diploma izmakla zbog omiljenog predmeta

Sreten Mitrović
Vukova diploma izmakla zbog omiljenog predmeta

ROGATICA - Učenik generacije rogatičkih srednjoškolaca Luka Novaković planirao je da školovanje nastavi na Tehničkom fakultetu u Novom Sadu jer su mu, kaže, oduvijek išle prirodne nauke, iako je zbog jedne četvorke iz omiljenog predmeta matematike ostao bez Vukove diplome.

- Nisam vukovac i žao mi je zbog toga. Razlog je jedna četvorka, iz matematike, koju sam upisao na kraju prvog razreda kada sam bio isuviše “zelen” da bih razmišljao da mi ta četvorka u nastavku školovanja može nešto značiti - priča ovaj gimnazijalac.

Za Tehnički fakultet, gdje će danas polagati prijemni ispit, odlučio se jer je, kako kaže, tokom cijelog dosadašnjeg školovanje svoju ljubav prema prirodnim naukama dokazao i kroz više takmičenja u okviru škole i regije.

- Nisam bježao ni od ostalih predmeta, ali su mi više ležali matematika, fizika, informatika, ali i engleski jezik - kaže Luka.

Inače, dodaje, srednjoškolsko obrazovanje ostaće mu u trajnom sjećanju.

- Dobro sam se organizovao i uvijek imao vremena za učenje i vannastavne aktivnosti, druženje, internet i ostalo što nosi vrijeme u kome živimo. Isto tako, u svakoj prilici pomagao sam i roditeljima, posebno ocu, koji je baveći se zemljoradnjom već “dao” veterinarski fakultet najstarijoj sestri koja radi u našoj Rogatici. Druga, takođe od mene starija sestra, na četvrtoj je godini Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, gdje ću, nadam se, i ja - kaže Luka, koji ne zaboravlja neizmjernu podršku razrednog starješine profesorke Smiljke Batinić, rodbine i prijatelja.

Lukinu generaciju na svojevrstan način obilježila je i Martina Abazović, takođe učenica gimnazije. Ona je srednjoškolsko obrazovanje okončala sa, kako reče, zadovoljavajućim vrlodobrim uspjehom. Ali će zato ostati zabilježeno da za četiri godine školovanja sa nastave nije izostala ni jedan jedini čas.

- Uspjela sam to zahvaljujući činjenici da sam, hvala Bogu, bila zdrava, iako sam više od dvije godine na nastavu dolazila iz sela Bjelogorci, koje je skoro pet kilometara udaljeno od Rogatice. Neko će se, možda, zapitati zar je na nastavu dolazila i na krsnu slavu. Meni se potrefilo da je moja porodična slava i slava škole Sveti Sava. To je “zasluga” da ni tada ne budem odsutna sa nastave - kazala je Martina.

Prijem

Virus korona razlog je što je ovogodišnja, 56. generacija srednjoškolaca u Rogatici, u kojoj su bila 72 učenika, okončala školovanje bez maturske večeri i svega ostalog što tradicionalno prati dane kojih se maturanti sjećaju do kraja života. Ove godine sve se svelo na to da je uz primjenu preporučenih mjera borbe protiv “kovida 19” izvršena podjela svjedočanstava, diploma i školskih nagrada po razredima, a za 16 odlikaša prijem je upriličen kod načelnika Rogatice Milorada Jagodića, koji im je uručio skromne nagrade i poželio sreću i dobro zdravlje u nastavku školovanja i povratak u rodno mjesto sa diplomama stručnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana