Вукова диплома измакла због омиљеног предмета

Сретен Митровић
Вукова диплома измакла због омиљеног предмета

РОГАТИЦА - Ученик генерације рогатичких средњошколаца Лука Новаковић планирао је да школовање настави на Техничком факултету у Новом Саду јер су му, каже, одувијек ишле природне науке, иако је због једне четворке из омиљеног предмета математике остао без Вукове дипломе.

- Нисам вуковац и жао ми је због тога. Разлог је једна четворка, из математике, коју сам уписао на крају првог разреда када сам био исувише “зелен” да бих размишљао да ми та четворка у наставку школовања може нешто значити - прича овај гимназијалац.

За Технички факултет, гдје ће данас полагати пријемни испит, одлучио се јер је, како каже, током цијелог досадашњег школовање своју љубав према природним наукама доказао и кроз више такмичења у оквиру школе и регије.

- Нисам бјежао ни од осталих предмета, али су ми више лежали математика, физика, информатика, али и енглески језик - каже Лука.

Иначе, додаје, средњошколско образовање остаће му у трајном сјећању.

- Добро сам се организовао и увијек имао времена за учење и ваннаставне активности, дружење, интернет и остало што носи вријеме у коме живимо. Исто тако, у свакој прилици помагао сам и родитељима, посебно оцу, који је бавећи се земљорадњом већ “дао” ветеринарски факултет најстаријој сестри која ради у нашој Рогатици. Друга, такође од мене старија сестра, на четвртој је години Технолошког факултета у Новом Саду, гдје ћу, надам се, и ја - каже Лука, који не заборавља неизмјерну подршку разредног старјешине професорке Смиљке Батинић, родбине и пријатеља.

Лукину генерацију на својеврстан начин обиљежила је и Мартина Абазовић, такође ученица гимназије. Она је средњошколско образовање окончала са, како рече, задовољавајућим врлодобрим успјехом. Али ће зато остати забиљежено да за четири године школовања са наставе није изостала ни један једини час.

- Успјела сам то захваљујући чињеници да сам, хвала Богу, била здрава, иако сам више од двије године на наставу долазила из села Бјелогорци, које је скоро пет километара удаљено од Рогатице. Неко ће се, можда, запитати зар је на наставу долазила и на крсну славу. Мени се потрефило да је моја породична слава и слава школе Свети Сава. То је “заслуга” да ни тада не будем одсутна са наставе - казала је Мартина.

Пријем

Вирус корона разлог је што је овогодишња, 56. генерација средњошколаца у Рогатици, у којој су била 72 ученика, окончала школовање без матурске вечери и свега осталог што традиционално прати дане којих се матуранти сјећају до краја живота. Ове године све се свело на то да је уз примјену препоручених мјера борбе против “ковида 19” извршена подјела свједочанстава, диплома и школских награда по разредима, а за 16 одликаша пријем је уприличен код начелника Рогатице Милорада Јагодића, који им је уручио скромне награде и пожелио срећу и добро здравље у наставку школовања и повратак у родно мјесто са дипломама стручњака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана