Usvojen budžet grada Istočno Sarajevo za narednu godinu

Srna
Usvojen budžet grada Istočno Sarajevo za narednu godinu

ISTOČNO SARAJEVO - Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je danas budžet za narednu godinu u iznosu od 11.214.431 KM, što je povećanje od oko 900.000 KM u odnosu na nacrt.

U okviru ovog budžeta planirana su i neutrošena namjenska sredstva iz ove godine od 933.958 KM, a riječ je o kreditnim sredstvima za projekte koji će biti realizovani u 2020. godini zbog specifičnosti projekata i realizacije.

Gradonačelnik Nenad Vuković istakao je da je budžet realan i ostvariv, te da to pokazuje da se Gradska uprava odgovorno ponaša prema sredstvima građana.

Vuković je naveo da su sredstva za Agrarni fond u iznosu od 200.000 KM nova pozicija u budžetu, kao i sredstva u iznosu od 350.000 KM za Gradski radio i televiziju.

On je istakao da su planirana i sredstva za subvenciju javnog gradskog prevoza od oko 300.000 KM, a iz tih sredstava biće finansiran i besplatan prevoz djece na Jahorinu u okviru Projekta besplatnog skijanja.

Prema njegovim riječima, na zahtjev Policijske uprave Istočno Sarajevo u budžetu za narednu godinu obezbijeđena su sredstva za nastavak razvoja sistema video-nadzora koji već daje dobre rezultate.

"Najveći uspjeh ovog budžeta jeste što smo uspjeli da obezbijedimo kroz plate Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici povećanje od 15 odsto jer rade u otežanim uslovima", rekao je Vuković.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Damjan Škipina rekao je da je ova stranka uložila desetak amandmana na budžet grada ukupne vrijednosti oko 200.000 KM, što je oko pet odsto ukupnih budžetskih sredstava, te da nijedan nije prihvaćen, dodavši da su zbog toga bili protiv budžetskog usvajanja.

On je istakao da su u svojim amandmanima tražili sredstva za Matičnu biblioteku u iznosu od 7.000 KM, za postavljanje vještačkih izbočina i vibracionih traka 20.000 KM, da se ne smanjuju za subvenciju za gradski prevoz, te da se riješi problem pasa lutalica i da se izdvoji još 50.000 KM.

"Tražili smo da se izdvoji 30.000 KM za Vojničko groblje na Sokocu, 20.000 KM za održavanje Rukometnog kupa svesrpskih zemalja i ništa nije prošlo", naveo je Škipina.

Škipina je naveo da je Skupština grada danas poništila odluku o prenosu nadležnosti na Autobusku stanicu sa grada na opštinu Istočna Ilidža.

On je pojasnio da je Skupština grada prije pola godine ustupila Istočnoj Ilidži Autobusku stanicu, a nakon promjene skupštinske većine u ovoj opštini danas je poništena ta odluka i to je ponovo vraćeno u nadležnost grada.

Škipina je ocijenio da se može vidjeti da u onim opštinama gdje je načelnik iz SNSD-a ili drugih partija grad odnosi krajnje nekorektno i maćehinski, naglasivši da se takav odnos ne smije nastaviti jer grad u svom sastavu ima šest opština i sve moraju biti podjednako zastupljene.

Odbornici su danas razriješili vršioca dužnosti direktora Gradskog radija Snježanu Mačar, a za novog vršioca dužnosti direktora imenovali Marka Sikimu.

Sa dnevnog reda skinuta je informacija o stanju u oblasti sporta na području grada u 2017/2018. godini, a usvojeni su Program rada Skupštine grada i Program rada Gradske uprave Istočno Sarajevo za iduću godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana