Uručena posthumna odlikovanja za 46 poginulih boraca

Srna
Foto: GS

TREBINjE-Posthumna odlikovanja predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović za 46 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Trebinja i Bileće uručena su danas u Trebinju, odakle je poručeno da svi danas, više nego ikada, imaju obavezu da svim demokratskim sredstvima brane Republiku Srpsku i vrijednosti za koje su oni položili svoje živote.

Odlikovanja je predstavnicima porodica poginulih boraca, u ime predsjednika Republike, uručio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić. Savjetnik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin rekao je da Republika Srpska i predsjednik Srpske, uručenjem posthumnih odlikovanja poginulim borcima, još jednom izražavaju zahvalnost i poštovanje prema žrtvi koju su borci dali za Republiku Srpsku i slobodu koju danas imamo.

"Istina, ovaj proces jeste malo duže potrajao, ali prema planu predsjednika Republike Srpske u narednoj godini bi svim porodicama poginulih boraca trebalo da budu uručena odlikovanja, a nakon toga se ulazi u nove projekte da se dodijele i onima koji su već odlikovani priznanjima koja nisu nosila materijalnu naknadu, da bismo ih sve doveli u isti položaj", rekao je Župljanin.

On je rekao novinarima, nakon uručenja odlikovanja, da nema svetije dužnosti od poštovanja njihove žrtve i da oni zaslužuju da ih se sjećamo svih 365 dana u godini, jer se jedino tako može sačuvati istina o tome šta su srpski heroji radili u posljednjem ratu.

"U suprotnom, ono što govore naši neprijatelji jednog bi dana moglo postati istina i zbog toga danas, više nego ikada, imamo obavezu da svim demokratskim sredstvima branimo vrijednosti za koje su oni položili svoje živote", poručio je Župljanin, koji je i potpredsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

On je ukazao da su danas napadi na Republiku Srpsku i na slobodu srpskog naroda skoro podjednako žestoki i jaki kao što su bili devedesetih godina prošlog vijeka.

"Ali sam siguran da institucije Republike Srpske i srpski narod mogu dati podjednako snažan odgovor i da su trajna i neupitna kategorija", naglasio je Župljanin. On je istakao da će se rješavati problemi zaposlenja djece poginulih boraca u što kraćem roku i da se za to moraju uložiti dodatni napori. Predsjednik Predsjedništva Gradske boračke organizacije Trebinja Pero Vukalović rekao je da mu je čast što je prisustvovao uručenju odlikovanja za borce koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

"Oni su svojim životima spriječili razaranje našeg grada i Hercgovine i neka nova vješala pod platanima i punjenje jama po Hercegovini", istakao je Vukalović. On je dodao da je razočaran što 25 godina poslije rata te kategorije stanovništva još nisu zbrinute i da u Trebinju još ima 40 djece poginulih boraca koji nemaju zaposlenje. Ćurić je zahvalio Cvijanovićevoj za odlikovanja poginulum borcima.

"Prošlo je dosta vremena, ali nikada nije kasno. Oni su dali najznačajnije za Republiku Srpsku – svoje živote i moramo da imamo poštovanje i razumijevanje prema njima. To su ljudi koji su zaslužni što imamo Republiku Srpsku i slobodu", rekao je Ćurić. On je izrazio očekivanje da će sljedeće godine svim porodicama poginulih boraca biti uručena odlikovanja.

"Sigurno je da ima još zahtjeva boraca koji su ostali nezavršeni, ali tu sam uvijek sa saradnicima da djelima dokažemo šta smo uradili", istakao je Ćurić. Supruga poginulog borca Borika Mrkajić rekla je da njoj i njenoj porodici ovo odlikovanje mnogo znači i zahvalila svima koji su učestvovali u organizaciji dodjele odlikovanja.

"Možda malo kasni, ali nikad nije kasno", rekla je Mrkajiću i istakla da je, kada joj je suprug poginuo u ratu, ostala sa dva sina koji su tada imali 14 i osam godina, a koji su sada odrasli ljudi, završili su fakultete i rade. Supruga poginulog borca Sena Mrković zahvalila je Cvijanovićevoj za odlikovanje njenom suprugu. "Nakon 30 godina od kada je nestao, konačno i ovo da se desi", rekla je Mrkovićeva i dodala da su njihova djeca tada imala pet i osam godina.

Predsjednik Republike Srpske odlikovala je ukupno 396 poginulih boraca Vojske Republike Srpske Medaljom zasluga za narod povodom Vidovdana-krsne slave Vojske Srpske i 15. septembra - Dana poginulih i nestalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, a na prijedlog Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite. Odlikovanja su uručena u Kulturnom centru Trebinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana