Уручена постхумна одликовања за 46 погинулих бораца

Срна
Foto: ГС

ТРЕБИЊЕ-Постхумна одликовања предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић за 46 погинулих бораца Војске Републике Српске из Требиња и Билеће уручена су данас у Требињу, одакле је поручено да сви данас, више него икада, имају обавезу да свим демократским средствима бране Републику Српску и вриједности за које су они положили своје животе.

Одликовања је представницима породица погинулих бораца, у име предсједника Републике, уручио градоначелник Требиња Мирко Ћурић. Савјетник предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин рекао је да Република Српска и предсједник Српске, уручењем постхумних одликовања погинулим борцима, још једном изражавају захвалност и поштовање према жртви коју су борци дали за Републику Српску и слободу коју данас имамо.

"Истина, овај процес јесте мало дуже потрајао, али према плану предсједника Републике Српске у наредној години би свим породицама погинулих бораца требало да буду уручена одликовања, а након тога се улази у нове пројекте да се додијеле и онима који су већ одликовани признањима која нису носила материјалну накнаду, да бисмо их све довели у исти положај", рекао је Жупљанин.

Он је рекао новинарима, након уручења одликовања, да нема светије дужности од поштовања њихове жртве и да они заслужују да их се сјећамо свих 365 дана у години, јер се једино тако може сачувати истина о томе шта су српски хероји радили у посљедњем рату.

"У супротном, оно што говоре наши непријатељи једног би дана могло постати истина и због тога данас, више него икада, имамо обавезу да свим демократским средствима бранимо вриједности за које су они положили своје животе", поручио је Жупљанин, који је и потпредсједник Организације старјешина Војске Републике Српске.

Он је указао да су данас напади на Републику Српску и на слободу српског народа скоро подједнако жестоки и јаки као што су били деведесетих година прошлог вијека.

"Али сам сигуран да институције Републике Српске и српски народ могу дати подједнако снажан одговор и да су трајна и неупитна категорија", нагласио је Жупљанин. Он је истакао да ће се рјешавати проблеми запослења дјеце погинулих бораца у што краћем року и да се за то морају уложити додатни напори. Предсједник Предсједништва Градске борачке организације Требиња Перо Вукаловић рекао је да му је част што је присуствовао уручењу одликовања за борце који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

"Они су својим животима спријечили разарање нашег града и Херцговине и нека нова вјешала под платанима и пуњење јама по Херцеговини", истакао је Вукаловић. Он је додао да је разочаран што 25 година послије рата те категорије становништва још нису збринуте и да у Требињу још има 40 дјеце погинулих бораца који немају запослење. Ћурић је захвалио Цвијановићевој за одликовања погинулум борцима.

"Прошло је доста времена, али никада није касно. Они су дали најзначајније за Републику Српску – своје животе и морамо да имамо поштовање и разумијевање према њима. То су људи који су заслужни што имамо Републику Српску и слободу", рекао је Ћурић. Он је изразио очекивање да ће сљедеће године свим породицама погинулих бораца бити уручена одликовања.

"Сигурно је да има још захтјева бораца који су остали незавршени, али ту сам увијек са сарадницима да дјелима докажемо шта смо урадили", истакао је Ћурић. Супруга погинулог борца Борика Мркајић рекла је да њој и њеној породици ово одликовање много значи и захвалила свима који су учествовали у организацији додјеле одликовања.

"Можда мало касни, али никад није касно", рекла је Мркајићу и истакла да је, када јој је супруг погинуо у рату, остала са два сина који су тада имали 14 и осам година, а који су сада одрасли људи, завршили су факултете и раде. Супруга погинулог борца Сена Мрковић захвалила је Цвијановићевој за одликовање њеном супругу. "Након 30 година од када је нестао, коначно и ово да се деси", рекла је Мрковићева и додала да су њихова дјеца тада имала пет и осам година.

Предсједник Републике Српске одликовала је укупно 396 погинулих бораца Војске Републике Српске Медаљом заслуга за народ поводом Видовдана-крсне славе Војске Српске и 15. септембра - Дана погинулих и несталих у одбрамбено-отаџбинском рату, на иницијативу Борачке организације Републике Српске и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, а на приједлог Министарства рада и борачко инвалидске заштите. Одликовања су уручена у Културном центру Требиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана