U srbačkom “Vodovodu” novim poskupljenjem pokrivaju troškove

Jana Kezić
U srbačkom “Vodovodu” novim poskupljenjem pokrivaju troškove

SRBAC - Za pokriće planiranih troškova poslovanja u ovoj godini komunalnom preduzeću “Vodovod” iz Srpca nedostaje 95.000 KM, zbog čega su srbački odbornici dali saglasnost za novo povećanje cijene komunalnih usluga.

Ovo je drugo povećanje u posljednjih godinu dana, a novim cjenovnikom usluge vodovoda i kanalizacije za domaćinstva biće skuplje za dodatnih deset, a pravna lica pet odsto.

Direktor “Vodovoda” Dražen Stojković rekao je da bi novi cjenovnik trebalo da bude na snazi od 1. aprila i dodao da na ovaj način planiraju da povećaju prihode koji će moći pokriti troškove tekućeg poslovanja, kao i plaćanje reprograma i kredita, za koje se godišnje izdvaja 180.000 KM.

- U prošloj godini smo tražili povećanje cijene vode za 15 odsto i dobili odobrenje za osam odsto. Nedostatak traženih sredstava uspjeli smo nadoknaditi izvođenjem većeg obima radova i na toj stavci smo imali ostvaren prihod u iznosu od 470.000 KM, ali vidimo da će obim tih radova u ovoj godini biti manji - rekao je Stojković.

On ističe da je posljednjih godina došlo do povećanja troškova života, a samim tim i cijene vodomaterijala, koji je poskupio za oko 50 odsto, vodomjera za 56 odsto, električne energije oko 20 odsto, cijene pogonskog goriva oko 30 odsto, ali i cijene rada.

- Moramo voditi računa da cijenu rada podignemo na adekvatan nivo, jer smatramo da radnici u komunalnim preduzećima i danas imaju plate ispod prosjeka i da smo zbog niske cijene došli u situaciju da ostanemo bez najboljih kadrova, što bi ugrozilo opstanak preduzeća - rekao je Stojković.

Prema njegovim riječima, prosječna potrošnja vode iznosi deset metara kubnih po domaćinstvu i ako se uzme u obzir neko prosječno domaćinstvo, onda bi povećanje sa svim obračunatim dažbinama bilo 1,78 KM za vodu, odnosno 2,25 KM za obračun vode i kanalizacije.

- Prosječan trošak domaćinstva mjesečno sa postojećom cijenom vode iznosio je 18,18 KM, a po novom 19,96 KM. Nova cijena vode za domaćinstva biće pet odsto viša od prosječnih cijena u opštinama i gradovima u okruženju, ali će zato usluge vodovoda i kanalizacije za javni sektor i industriju koštati daleko manje - istakao je Stojković.

Odbornica SDS-a Mara Cvijanović-Delević rekla je da uvećanje cijene vode u bilo kojem obimu nije realno, jer je to novi udar na džepove građana.

- Primijetila sam da Srbac mnogo daje u ovoj godini za sport i kulturu pa predlažem da dio sredstava bude nadomješten “Vodovodu” iz projekta izgradnje depoa i galerije slika - rekla je ona.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević smatra da svako povećanje cijene vode nije dobro, ali da se nije moglo izbjeći zbog porasta cijene materijala za održavanje vodovodnog sistema.

- Rješenje problema nije bilo da bude otpušten jedan broj ljudi, kao što su to predlagali pojedini odbornici opozicije, ali će poslovna politika preduzeća u narednom periodu biti vođena da bude smanjen broj izvršilaca odlaskom u penziju jednog broja radnika - rekao je Dragosavljević.

Srbački “Vodovod” ima razgranat sistem u sklopu kojeg je izgrađeno oko 500 kilometara primarne i sekundarne vodovodne mreže, a na toj mreži je priključeno 5.700 potrošača. Od ukupnog broja više od hiljadu potrošača na mjesečnom nivou ne troši vodu, jer se radi o praznim domaćinstvima.

Iznosi

Novim uvećanjem cijena vode za srbačka domaćinstva po kubnom metru porašće sa 1,19 na 1,31 KM, a kanalizacije sa 0,39 na 0,43 KM, dok će za javni sektor i industriju porasti sa 1,55 na 1,63 KM za vodu a sa 0,57 na 0,60 KM za kanalizaciju. Prosječna cijena vode u opštinama i gradovima u okruženju za domaćinstva iznosi 1,25 KM, a pravna lica 2,04 KM, dok cijena kanalizacije za domaćinstva iznosi 0,74, a pravna lica 1,12 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana