У србачком “Водоводу” новим поскупљењем покривају трошкове

Јана Кезић
У србачком “Водоводу” новим поскупљењем покривају трошкове

СРБАЦ - За покриће планираних трошкова пословања у овој години комуналном предузећу “Водовод” из Српца недостаје 95.000 КМ, због чега су србачки одборници дали сагласност за ново повећање цијене комуналних услуга.

Ово је друго повећање у посљедњих годину дана, а новим цјеновником услуге водовода и канализације за домаћинства биће скупље за додатних десет, а правна лица пет одсто.

Директор “Водовода” Дражен Стојковић рекао је да би нови цјеновник требало да буде на снази од 1. априла и додао да на овај начин планирају да повећају приходе који ће моћи покрити трошкове текућег пословања, као и плаћање репрограма и кредита, за које се годишње издваја 180.000 КМ.

- У прошлој години смо тражили повећање цијене воде за 15 одсто и добили одобрење за осам одсто. Недостатак тражених средстава успјели смо надокнадити извођењем већег обима радова и на тој ставци смо имали остварен приход у износу од 470.000 КМ, али видимо да ће обим тих радова у овој години бити мањи - рекао је Стојковић.

Он истиче да је посљедњих година дошло до повећања трошкова живота, а самим тим и цијене водоматеријала, који је поскупио за око 50 одсто, водомјера за 56 одсто, електричне енергије око 20 одсто, цијене погонског горива око 30 одсто, али и цијене рада.

- Морамо водити рачуна да цијену рада подигнемо на адекватан ниво, јер сматрамо да радници у комуналним предузећима и данас имају плате испод просјека и да смо због ниске цијене дошли у ситуацију да останемо без најбољих кадрова, што би угрозило опстанак предузећа - рекао је Стојковић.

Према његовим ријечима, просјечна потрошња воде износи десет метара кубних по домаћинству и ако се узме у обзир неко просјечно домаћинство, онда би повећање са свим обрачунатим дажбинама било 1,78 КМ за воду, односно 2,25 КМ за обрачун воде и канализације.

- Просјечан трошак домаћинства мјесечно са постојећом цијеном воде износио је 18,18 КМ, а по новом 19,96 КМ. Нова цијена воде за домаћинства биће пет одсто виша од просјечних цијена у општинама и градовима у окружењу, али ће зато услуге водовода и канализације за јавни сектор и индустрију коштати далеко мање - истакао је Стојковић.

Одборница СДС-а Мара Цвијановић-Делевић рекла је да увећање цијене воде у било којем обиму није реално, јер је то нови удар на џепове грађана.

- Примијетила сам да Србац много даје у овој години за спорт и културу па предлажем да дио средстава буде надомјештен “Водоводу” из пројекта изградње депоа и галерије слика - рекла је она.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић сматра да свако повећање цијене воде није добро, али да се није могло избјећи због пораста цијене материјала за одржавање водоводног система.

- Рјешење проблема није било да буде отпуштен један број људи, као што су то предлагали поједини одборници опозиције, али ће пословна политика предузећа у наредном периоду бити вођена да буде смањен број извршилаца одласком у пензију једног броја радника - рекао је Драгосављевић.

Србачки “Водовод” има разгранат систем у склопу којег је изграђено око 500 километара примарне и секундарне водоводне мреже, а на тој мрежи је прикључено 5.700 потрошача. Од укупног броја више од хиљаду потрошача на мјесечном нивоу не троши воду, јер се ради о празним домаћинствима.

Износи

Новим увећањем цијена воде за србачка домаћинства по кубном метру порашће са 1,19 на 1,31 КМ, а канализације са 0,39 на 0,43 КМ, док ће за јавни сектор и индустрију порасти са 1,55 на 1,63 КМ за воду а са 0,57 на 0,60 КМ за канализацију. Просјечна цијена воде у општинама и градовима у окружењу за домаћинства износи 1,25 КМ, а правна лица 2,04 КМ, док цијена канализације за домаћинства износи 0,74, а правна лица 1,12 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана