Sutra na Palama projekcija filma o Jeni Ligtemberg

Srna
Foto: Srna

PALE- Projekcija filma "Jeni, malo svjetlo sa zapada" biće održana sutra na Palama povodom smrti velike humanitarke iz Holandije Jeni Ligtemberg, najavljeno je iz Kinoteke Republike Srpske.

"Dan nakon pravoslavnog Božića, 8. januara u 92. godini u Amsterdamu je preminula je Jeni Ligtemberg, nosilac ordena Krsta milosrđa, kojim ju je odlikovao predsjednik Republike Srpske za izuzetan doprinos organizovanju apotekarske službe u ratnim bolnicama Koran i Kasindol od 1993. do 1995. godine u tadašnjem Srpskom Sarajevu", navedeno je u saopštenju iz Kinoteke.

Jeni Ligtemberg je provela tri ratne godine nesebično pomažući medicinsku službu, uglavnom živeći u bolnici Koran na Palama.

Uporedo sa tim, slala je pisma najvišim svjetskim zvaničnicima o borbi srpskog naroda u proteklom ratu, suprotstavljajući se neistinama nekih zapadnih medija, istaknuto je u saopštenju.

Matična biblioteka Istočno Sarajevo objavila je knjigu "Ratni dnevnik Pale 1993-1995" koju je napisala Jena Ligtemberg, a priredio akademik Mirko Šošić.

U saradnji sa Kinotekom Republike Srpske snimljen je i dokumentarni film o ovoj heroini.

Projekcija filma "Jeni, malo svjetlo sa zapada" biće održana u amfiteatru Filozofskog fakulteta na Palama u 19.00 časova, a ulaz je slobodan.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana