Susret Kozarčana u Beogradu

Srna
Susret Kozarčana u Beogradu

BEOGRAD - U Beogradu se večeras održava 45. Susret Kozarčana, kojem prisustvuju ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić te predstavnici i delegacije Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice, dijaspore i Srbije.

Ovu tradicionalnu manifestaciju organizuje Udruženje Kozarčana u Beogradu, a domaćin ove godine je opština Novi Grad.

Susret Kozarčana u Beogradu počeo je emitovanjem promotivnog filma o opštini Novi Grad.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja Kozarčana u Beogradu Rade Karalić rekao je da je to udruženje osnovano 1974. godine, te da čuva uspomene na herojstvo naroda na Kozari u Drugom svjetskom ratu.

O slavnoj bici na Kozari učesnicima je večeras govorio književnik Rajko Srdić.

Učesnicima se obratio i načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača, koji je istakao značaj održavanja ovakvih manifestacija za narod i opštine Potkozarja.

"Mi smo sa obje strane Drine jedan narod, imamo i paralelne i posebne veze, zajednicku kulturu i tradiciju koju moramo njegovati", rekao je Drljača.

On je istakao da je Kozara momumentalni i mitski simbol stradanja i odbrane srpskog naroda, zajedno sa svim drugim srpskim stratištima.

U programu Susreta Kozarčana u Beogradu nastupilo je i Kulturno-umjetničko društvo "Una", a predstavljena je i nova knjiga pod nazovom "Dubička knjiga mrtvih" Milana Radulovića.

Domaćin narednog susreta Kozarčana biće grad Laktaši, kojeg je večeras predstavljao predsjednik Skupštine grada Saša Popović.

Manifestaciji prisustvuje i načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić sa saradnicima, predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac i narodni poslanici Dragan Brdar i Bobana Ćibić.

Udruženje Kozarčana okuplja ljude koji afirmišu i čuvaju svoju tradiciju i kulturu i koji rade na tome da sa Republikom Srpskom i dijasporom jačaju jedinstvo srpskog naroda.

Sponzor manifestacije je kompanija "Cepter" i štamparija "Čigoja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana