Studentkinja iz Bijeljine među 35 mladih iz BiH: Za snove i bolje sutra se vrijedi boriti

Ljiljana Aleksić
Studentkinja iz Bijeljine među 35 mladih iz BiH: Za snove i bolje sutra se vrijedi boriti

Bijeljina - Studentkinja master studija na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini Dragana Pavlović, jedna od 35 mladih iz BiH koji će imati priliku da pohađaju Školu političkih nauka Savjeta Evrope, kaže da mladi mogu mnogo toga da promijene, zbog čega se vrijedi boriti za svoje snove i bolje sutra.

Ova dvadesetpetogodišnja Bijeljinka polako krči svoj put u svijetu obrazovanja, a put Strazbura krenuće u novembru.

- Društvene mreže koristim prvenstveno da prikupim informacije. Tako sam imala priliku da saznam i za ovaj program za koji vlada veliko interesovanje mladih iz cijele Evrope. Prijavila sam se i nadala se uspjehu jer iza sebe imam dobre rezultate u nekim ranijim programima, i uspjela sam - kaže ova djevojka.

Škola političkih nauka Savjeta Evrope je za mlade u BiH prozor u svijet. Funkcioniše u okviru Škole za političke studije Savjeta Evrope u koji je uključeno 47 zemalja, a BiH je takođe članica.

- Prva škola je osnovana u Moskvi, nakon čega je osnovano još dvadesetak na prostoru jugoistočne i istočne Evrope, u cilju pripreme mladih, odnosno budućih lidera u oblasti ekonomije, ali i politike. Njihov zadatak je da se aktivno uključe u dešavanja u svojim zemljama, a ne samo da budu nijemi posmatrači događaja. Mladi mogu mnogo toga da promijene, a ne samo da govore: "Ja to ne mogu, ne može se ništa promijeniti, političari su korumpirani, sve funkcioniše na stranačkim vezama" i slično - smatra Pavlovićeva. 

Ističe da u budućnosti planira da se bavi ekonomijom, a po završetku mastera plan joj je da upiše i doktorske studije.

- Veliki broj mladih odlazi iz zemlje zbog socijalnih i ekonomskih problema. Ja želim da ostanem ovdje i da pokušam da vratim svojoj zemlji ono što je uložila u mene, ali i istovremeno pokažem mladima da se vrijedi boriti, učiti i postići dobre rezultate - kaže Dragana.

Omladinski aktivista, volonter u nevladinim organizacijama, student s izuzetnim prosjekom odlike su ove mlade Bijeljinke. Kaže da joj nije bilo teško da sve svoje obaveze uskladi i postigne dobre rezultate.

- Uvijek sam nastojala da sve ispite položim u prvim rokovima, što mi je tokom zimskih i ljetnih raspusta omogućavalo da putujem, učestvujem u raznim programima i aktivnostima. Učestvovala sam u projektu "Putujemo u Evropu 2016", gdje sam vozovima putovala 21 dan i upoznavala razne evropske gradove i sredine - priča Pavlovićeva, koja je 2013. godine predstavljala Republiku Srpsku u ime Omladinskog Savjeta RS na međunarodnom omladinskom kampu u Rusiji.

Dragana je dobila i plaketu Fakulteta poslovne ekonomije, odnosno Univerziteta Istočno Sarajevo, za izuzetan uspjeh u toku studija. Tokom osnovnih studija imala je prosjek 9,7 a na master studijama koje privodi kraju, deset.

Odlične rezultate postizala je tokom cijelog školovanja.

- Bila sam odličan učenik u osnovnoj školi, a interesovanje za ekonomiju prepoznala sam u srednjoj ekonomskoj školi i zbog toga sam upisala ekonomski fakultet, a potom i master studije. Od početka školovanja vjerovala sam u lični uspjeh. Mnogo nas je upisalo fakultet, a ja sam vjerovala u sebe i smatrala da samo dobrim rezultatima mogu da se izdvojim iz mase učenika i da će kasnije taj moj uspjeh biti cijenjen. To se i dogodilo - kaže Dragana.

Prijateljstva

Draganino studiranje nije obilježilo samo učenje, već i učešće na brojnim takmičenjima i programima za studente, što joj je omogućilo da proširi svoje vidike, ali i da stvori veliki broj poznanstava širom svijeta.

- Posljednjih godina sam upoznala zaista mnogo ljudi. Gdje god da odem, u BiH, Srbiju i ostale zemlje u okruženju, imam prijatelja kome mogu da se javim - kaže ova uspješna Bijeljinka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana