Студенткиња из Бијељине међу 35 младих из БиХ: За снове и боље сутра се вриједи борити

Љиљана Алексић
Студенткиња из Бијељине међу 35 младих из БиХ: За снове и боље сутра се вриједи борити

Бијељина - Студенткиња мастер студија на Факултету пословне економије у Бијељини Драгана Павловић, једна од 35 младих из БиХ који ће имати прилику да похађају Школу политичких наука Савјета Европе, каже да млади могу много тога да промијене, због чега се вриједи борити за своје снове и боље сутра.

Ова двадесетпетогодишња Бијељинка полако крчи свој пут у свијету образовања, а пут Стразбура кренуће у новембру.

- Друштвене мреже користим првенствено да прикупим информације. Тако сам имала прилику да сазнам и за овај програм за који влада велико интересовање младих из цијеле Европе. Пријавила сам се и надала се успјеху јер иза себе имам добре резултате у неким ранијим програмима, и успјела сам - каже ова дјевојка.

Школа политичких наука Савјета Европе је за младе у БиХ прозор у свијет. Функционише у оквиру Школе за политичке студије Савјета Европе у који је укључено 47 земаља, а БиХ је такође чланица.

- Прва школа је основана у Москви, након чега је основано још двадесетак на простору југоисточне и источне Европе, у циљу припреме младих, односно будућих лидера у области економије, али и политике. Њихов задатак је да се активно укључе у дешавања у својим земљама, а не само да буду нијеми посматрачи догађаја. Млади могу много тога да промијене, а не само да говоре: "Ја то не могу, не може се ништа промијенити, политичари су корумпирани, све функционише на страначким везама" и слично - сматра Павловићева. 

Истиче да у будућности планира да се бави економијом, а по завршетку мастера план јој је да упише и докторске студије.

- Велики број младих одлази из земље због социјалних и економских проблема. Ја желим да останем овдје и да покушам да вратим својој земљи оно што је уложила у мене, али и истовремено покажем младима да се вриједи борити, учити и постићи добре резултате - каже Драгана.

Омладински активиста, волонтер у невладиним организацијама, студент с изузетним просјеком одлике су ове младе Бијељинке. Каже да јој није било тешко да све своје обавезе усклади и постигне добре резултате.

- Увијек сам настојала да све испите положим у првим роковима, што ми је током зимских и љетних распуста омогућавало да путујем, учествујем у разним програмима и активностима. Учествовала сам у пројекту "Путујемо у Европу 2016", гдје сам возовима путовала 21 дан и упознавала разне европске градове и средине - прича Павловићева, која је 2013. године представљала Републику Српску у име Омладинског Савјета РС на међународном омладинском кампу у Русији.

Драгана је добила и плакету Факултета пословне економије, односно Универзитета Источно Сарајево, за изузетан успјех у току студија. Током основних студија имала је просјек 9,7 а на мастер студијама које приводи крају, десет.

Одличне резултате постизала је током цијелог школовања.

- Била сам одличан ученик у основној школи, а интересовање за економију препознала сам у средњој економској школи и због тога сам уписала економски факултет, а потом и мастер студије. Од почетка школовања вјеровала сам у лични успјех. Много нас је уписало факултет, а ја сам вјеровала у себе и сматрала да само добрим резултатима могу да се издвојим из масе ученика и да ће касније тај мој успјех бити цијењен. То се и догодило - каже Драгана.

Пријатељства

Драганино студирање није обиљежило само учење, већ и учешће на бројним такмичењима и програмима за студенте, што јој је омогућило да прошири своје видике, али и да створи велики број познанстава широм свијета.

- Посљедњих година сам упознала заиста много људи. Гдје год да одем, у БиХ, Србију и остале земље у окружењу, имам пријатеља коме могу да се јавим - каже ова успјешна Бијељинка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана