Srpska krči put za inostrane lovce

Anita Janković Rečević
Srpska krči put za inostrane lovce

BANjALUKA - S ciljem razvoja lovnog turizma, koji je ogroman potencijal ovih krajeva, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prionulo je na izradu plana upravljanja medvjedom koji bi Srpskoj trebalo da obezbijedi primjenu CITES konvencije i dolazak inostranih lovaca.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je radna grupa već formirana te da bi dokument trebalo da bude završen do jula iduće godine.

- Plan upravljanja se izrađuje na period od deset godina s ciljem očuvanja stabilne populacije medvjeda i njegovog staništa u RS u brojnosti koja obezbjeđuje sposobnost za opstanak i suživot sa čovjekom. Izradom dokumenta biće omogućena primjena Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES), a samim tim i mogućnost prekograničnog prometa i trgovine živim ili mrtvim primjercima medvjeda - istakli su u Ministarstvu poljoprivrede. Dodaju da dokument predviđa i izradu akcijskog plana upravljanja medvjedom za svaku kalendarsku godinu s ciljem da budu jasno istaknute glavne mjere koje će biti sprovođene u tekućoj godini.

- Taj plan će biti usklađen sa planovima upravljanja medvjedom zemalja u okruženju i donijeće višestruke rezultate. Pored naučnog, stručnog, lovnoproduktivnog i turističkog učinka, sasvim sigurno će doprinijeti i očuvanju i opstanku mrkog medvjeda na području RS - kažu u ministarstvu.

Pomoćnik ministra za šumarstvo Goran Zubić ističe da je plan upravljanja potreban Srpskoj da dokaže da ima stabilnu populaciju medvjeda te da raspolaže preciznim podacima o brojnosti i kvalitetu te populacije.

- To nam je potrebno da bismo mogli opravdano planirati i vršiti odstrel medvjeda i kako bismo dobili dozvole od CITES tijela. Brojni inostrani lovci su zainteresovani za lov na medvjede pod uslovom da ulovljeni trofej mogu legitimno iznijeti iz zemlje i te dozvole su nam zaista potrebne - kazao je Zubić i dodao da izradom pomenutog dokumenta Srpska dobija potpunu kontrolu u smislu zaštite populacije medvjeda po evropskom konceptu.

Prvi čovjek Lovačkog saveza RS Savo Minić kaže da bez primjene CITES konvencije i mogućnosti iznošenja trofeja nema ni dolaska inostranih lovaca u značajnijem broju, a samim tim ni ozbiljnog razvoja lovnog turizma.

- Iz tog razloga izrada plana ima veliki značaj za savez, ali i cijelu Srpsku. Imamo sreću što je resorno ministarstvo izradu dokumenta shvatilo kao prioritet i što je to upravo plan za upravljanje medvjedima za koje imamo najviše zainteresovanih lovaca iz inostranstva - istakao je Minić.

Dodao je da će zahvaljujući izradi tog dokumenta Srpska već od iduće godine imati ozbiljne preduslove za pravi komercijalni lov.

- Lov na medvjede se organizuje u jesensko-zimskom periodu, te u proljeće, s tim da je najzanimljiviji lovcima prije lijeganja u zimski san jer mu je krzno najgušće i najčistije - kazao je Minić i dodao da se cijena medvjeda koje žele da love stranci kreće od 10.000 KM pa naviše.

Vuk

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je plan upravljanja mrkim medvjedom u Srpskoj prvi dokument tog tipa čijoj izradi pristupaju.

- Nakon izrade tog plana, pristupićemo izradi planova za druge krupne zvijeri, prvenstveno za vuka - naveli su u resornom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana