Srpčani traže veće penzije

D. J.
Srpčani traže veće penzije

Srbac - Prosječna penzija u Republici Srpskoj u julu ove godine iznosila je 382 KM, a u Srpcu svega 315 KM, što je 35 odsto od prosječne plate koja je u ovom mjesecu iznosila 910 KM, rekao je sekretar Udruženja penzionera opštine Srbac Slavko Malešević.

Istakao je da tako niske penzije Srbac svrstavaju na 43. mjesto od 60 opština u Republici Srpskoj.

- Zbog toga ćemo se založiti za povećanje penzija do kraja godine i da one iznose 43,5 odsto u odnosu na prosječnu platu u Srpskoj. Smatramo da smo to zaslužili jer smo jedno od najorganizovanijih i najmasovnijih udruženja u Srpcu sa 2.509 članova ili 97 odsto od ukupnog broja penzionera - istakao je Malešević.

On kaže da je u prošloj godini porodicama 108 umrlih članova udruženja ili njihovih bračnih drugova isplaćena pomoć od po 500 maraka ili ukupno 54.000 KM. Jednokratne novčane pomoći dobilo je 326 penzionera u iznosu od 17.800 KM, na čemu su zahvalni opštini Srbac koja je za te namjene iz budžeta izdvojila 20.000 KM. Malešević ističe da je veliki problem srbačkih penzionera i sanacija objekta njihovog doma, koji je star 44 godine, a najpovoljnija ponuda za obnovu iznosi 17.000 KM.

- Objekat nije u našem, već u vlasništvu Fonda PIO, tako da ćemo morati pronaći rješenje sa njihovim predstavnicima i rukovodstvom opštine jer je sadašnje stanje neodrživo. Potrebno je sanirati kompletnu unutrašnjost objekta da bi penzioneri imali sve potrebne uslove za dnevni boravak, što sada nije slučaj - rekao je Malešević.

Dodaje da mali broj srbačkih penzionera može koristiti banjsko-klimatsko liječenje zbog slabog imovnog stanja, zbog čega su inicirali kod Vlade RS i Fonda PIO da se pravilnikom definiše način ostvarivanja prava besplatnog smještaja i boravka u banji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana