Српчани траже веће пензије

Д. Ј.
Српчани траже веће пензије

Србац - Просјечна пензија у Републици Српској у јулу ове године износила је 382 КМ, а у Српцу свега 315 КМ, што је 35 одсто од просјечне плате која је у овом мјесецу износила 910 КМ, рекао је секретар Удружења пензионера општине Србац Славко Малешевић.

Истакао је да тако ниске пензије Србац сврставају на 43. мјесто од 60 општина у Републици Српској.

- Због тога ћемо се заложити за повећање пензија до краја године и да оне износе 43,5 одсто у односу на просјечну плату у Српској. Сматрамо да смо то заслужили јер смо једно од најорганизованијих и најмасовнијих удружења у Српцу са 2.509 чланова или 97 одсто од укупног броја пензионера - истакао је Малешевић.

Он каже да је у прошлој години породицама 108 умрлих чланова удружења или њихових брачних другова исплаћена помоћ од по 500 марака или укупно 54.000 КМ. Једнократне новчане помоћи добило је 326 пензионера у износу од 17.800 КМ, на чему су захвални општини Србац која је за те намјене из буџета издвојила 20.000 КМ. Малешевић истиче да је велики проблем србачких пензионера и санација објекта њиховог дома, који је стар 44 године, а најповољнија понуда за обнову износи 17.000 КМ.

- Објекат није у нашем, већ у власништву Фонда ПИО, тако да ћемо морати пронаћи рјешење са њиховим представницима и руководством општине јер је садашње стање неодрживо. Потребно је санирати комплетну унутрашњост објекта да би пензионери имали све потребне услове за дневни боравак, што сада није случај - рекао је Малешевић.

Додаје да мали број србачких пензионера може користити бањско-климатско лијечење због слабог имовног стања, због чега су иницирали код Владе РС и Фонда ПИО да се правилником дефинише начин остваривања права бесплатног смјештаја и боравка у бањи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана