Srpčani se oprostili od omiljenog automehaničara: Liječio kvarove čak i na letjelicama

D. J.
Srpčani se oprostili od omiljenog automehaničara: Liječio kvarove čak i na letjelicama

SRBAC - Na gradskom groblju u Srpcu juče je sahranjen najstariji srbački automehaničar i dobitnik opštinskog priznanja Slavko Jovičić, koji je preminuo 24. januara u 87. godini života.

Jovičić je završio automehaničarski zanat u Zemunu, Višu mašinsku školu u Banjaluci i Visoku pedagoško-industrijsku školu u Rijeci, nakon čega je 15 godina radio kao nastavnik praktične nastave u srednjim mašinskim školama u Gradišci i Srpcu. Za to vrijeme obučio je oko 1.500 budućih automehaničara.

U penziju je otišao prije 34 godine i od tada je bio aktivan u svojoj kućnoj radionici, gdje je radio i po 12 sati dnevno.

Mnogi Srpčani po pravilu su se upućivali na Slavkovu adresu da im otkloni kvar na automobilu. Podjednako dobro je majstorisao na vozilima, poljoprivrednim mašinama pa čak i letjelicama a po njega su, kako bi im pomogao, dolazili i pojedinci iz drugih opština.

Njegovi sugrađani još pamte anegdotu kada je prije tri i po decenije, sjedeći u društvu prijatelja, Slavko rekao za helikopter koji je prelijetao Srbac da neće stići daleko jer mu ne radi jedan klip, na šta su se oni nasmijali. Nakon nekog vremena helikopter se prinudno spustio nedaleko od Srpca i posada je potražila neki servis da utvrdi kvar. Upućeni su Slavku koji je kvar brzo dijagnostikovao, nakon čega su otišli po dijelove i helikopter se ponovo vinuo u nebo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana