Srbačke hramove posjećuje veliki broj vjernika: Svetinje utjeha u turbulentnim vremenima

Dejan Jovičić
Srbačke hramove posjećuje veliki broj vjernika: Svetinje utjeha u turbulentnim vremenima

SRBAC - Duhovni identitet naroda srbačkog kraja opstajao je kroz istoriju i u najtežim vremenima, a dodatno je ojačao za vrijeme pandemije virusa korona izgradnjom i obnovom svetinja u kojima su mnogi vjernici pronašli spokoj i utočište.

    Protonamjesnik srbačke parohije Željko Sarić kaže da bi do kraja ove godine trebalo da bude osveštan filijalni hram Vaskrsenja Gospodnjeg u centru Srpca, koji se gradi već 16 godina i biće jedan od najvećih i najljepših u ovoj opštini.

- Svake godine uradimo dio poslova, a prošle smo postavili ikone na unutrašnje zidove i nabavili ikone od kamena, koje ćemo postaviti sa vanjske strane. Trenutno je u toku izgradnja ograde oko hrama. U planu nam je da ga uskoro osveštamo, nakon čega nas očekuje rekonstrukcija hrama Pokrova presvete Bogorodice, koji je izgrađen prije 117 godina, a zadnji put obnovljen prije dvije i po decenije - rekao je Sarić.

On je zahvalio na finansijskoj podršci Opštinskoj upravi i ministarki finansija RS Zori Vidović, kao i drugim vjernicima u Srpskoj i dijaspori. Sarić kaže da je u proteklom periodu veliki broj vjernika posjećivao srbačke hramove, naročito za vrijeme božićnih praznika, što govori da su u ovim turbulentnim vremenima mnogi našli utjehu u crkvi i vjeri.

Da su hramovi mjesta u kojima se rado okupljaju potvrdio je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Korovi Goran Vasić, koji kaže da su mještani i donatori podigli novu pravoslavnu svetinju u njihovom selu, a izgradili su i crkvenu salu u kojoj se okupljaju, ne samo za sahrane već i za seosku slavu i druge lijepe povode.

Tokom Božića postavili su u crkvenu salu ikonu Svete trojice, kao zaštitnika sela, a svetkovini je prisustvovalo više desetina mještana.

- Dobili smo blagoslov sveštenika Slaviše Topića, koji je osveštao ikonu na božićni uranak, nakon što je jednu noć prenoćila u crkvi u Kobašu. U defileu koji je prevozio ikonu učestvovalo je četrdesetak vozila. Nama to mnogo znači i slavili smo uz muziku cijeli dan. Do Vaskrsa ćemo izraditi i ikone Bogorodice i Isusa Hrista, kada ćemo ponovo okupiti selo - rekao je Vasić.

U toku je izgradnja i rekonstrukcija hramova u kukuljskoj i nožičkoj parohiji, a nakon 13 godina pri kraju je i obnova manastirskog kompleksa Osovica koji svake godine posjeti na hiljade vjernika iz cijelog regiona.

- Izvode završne radove u krugu manastira i planirano je da budu gotovi do 25. jula, kada se proslavlja praznik posvećen ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice, koju smo dobili iz manastira Hilandar - rekao je protosinđel Teofil, iguman manastira.

U crkvenom pogledu opština Srbac pripada Eparhiji banjalučkoj i u njoj od 1975. godine postoji Pravoslavno arhijerejsko namjesništvo srbačko, u čijem sastavu se pored manastira Osovica nalazi osam parohija.

Vjerski život

Za vjernike islamske vjeroispovijesti zadužen je Medžlis islamske zajednice u Kobašu. U srbačkoj opštini egzistira više desetina ukrajinskih kuća koje pripadaju Grkokatoličkoj parohiji, dok Česi rimokatolici pripadaju župi u Derventi.

Opština Srbac jednom godišnje organizuje prijem za predstavnike svih vjerskih zajednica s ciljem međureligijskog dijaloga i tolerancije i unapređenja vjerskog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana