Србачке храмове посјећује велики број вјерника: Светиње утјеха у турбулентним временима

Дејан Јовичић
Србачке храмове посјећује велики број вјерника: Светиње утјеха у турбулентним временима

СРБАЦ - Духовни идентитет народа србачког краја опстајао је кроз историју и у најтежим временима, а додатно је ојачао за вријеме пандемије вируса корона изградњом и обновом светиња у којима су многи вјерници пронашли спокој и уточиште.

    Протонамјесник србачке парохије Жељко Сарић каже да би до краја ове године требало да буде освештан филијални храм Васкрсења Господњег у центру Српца, који се гради већ 16 година и биће један од највећих и најљепших у овој општини.

- Сваке године урадимо дио послова, а прошле смо поставили иконе на унутрашње зидове и набавили иконе од камена, које ћемо поставити са вањске стране. Тренутно је у току изградња ограде око храма. У плану нам је да га ускоро освештамо, након чега нас очекује реконструкција храма Покрова пресвете Богородице, који је изграђен прије 117 година, а задњи пут обновљен прије двије и по деценије - рекао је Сарић.

Он је захвалио на финансијској подршци Општинској управи и министарки финансија РС Зори Видовић, као и другим вјерницима у Српској и дијаспори. Сарић каже да је у протеклом периоду велики број вјерника посјећивао србачке храмове, нарочито за вријеме божићних празника, што говори да су у овим турбулентним временима многи нашли утјеху у цркви и вјери.

Да су храмови мјеста у којима се радо окупљају потврдио је предсједник Савјета мјесне заједнице Корови Горан Васић, који каже да су мјештани и донатори подигли нову православну светињу у њиховом селу, а изградили су и црквену салу у којој се окупљају, не само за сахране већ и за сеоску славу и друге лијепе поводе.

Током Божића поставили су у црквену салу икону Свете тројице, као заштитника села, а светковини је присуствовало више десетина мјештана.

- Добили смо благослов свештеника Славише Топића, који је освештао икону на божићни уранак, након што је једну ноћ преноћила у цркви у Кобашу. У дефилеу који је превозио икону учествовало је четрдесетак возила. Нама то много значи и славили смо уз музику цијели дан. До Васкрса ћемо израдити и иконе Богородице и Исуса Христа, када ћемо поново окупити село - рекао је Васић.

У току је изградња и реконструкција храмова у кукуљској и ножичкој парохији, а након 13 година при крају је и обнова манастирског комплекса Осовица који сваке године посјети на хиљаде вјерника из цијелог региона.

- Изводе завршне радове у кругу манастира и планирано је да буду готови до 25. јула, када се прославља празник посвећен икони Пресвете Богородице Тројеручице, коју смо добили из манастира Хиландар - рекао је протосинђел Теофил, игуман манастира.

У црквеном погледу општина Србац припада Епархији бањалучкој и у њој од 1975. године постоји Православно архијерејско намјесништво србачко, у чијем саставу се поред манастира Осовица налази осам парохија.

Вјерски живот

За вјернике исламске вјероисповијести задужен је Меџлис исламске заједнице у Кобашу. У србачкој општини егзистира више десетина украјинских кућа које припадају Гркокатоличкој парохији, док Чеси римокатолици припадају жупи у Дервенти.

Општина Србац једном годишње организује пријем за представнике свих вјерских заједница с циљем међурелигијског дијалога и толеранције и унапређења вјерског живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана