Srbačka borovnica čeka proboj na strano tržište

Dejan Jovičić
Srbačka borovnica čeka proboj na strano tržište

SRBAC - Povoljan geografski položaj i kvalitet zemljišta u Srpcu nudi dobre uslove za uzgoj borovnice kao veoma isplative voćke, ali ovaj potencijal još nije dovoljno iskorišćen.

Blagodeti ove grmolike biljke prepoznao je Bojan Vidović koji je sa suprugom Sanelom u Starom Martincu kod Srpca podigao voćnjak površine pet dunuma na kojem uzgaja 1.400 sadnica borovnice.

Ove godine očekuje rekordan prinos od tri i po do četiri tone a cijena od deset KM za kilogram, omogućiće mu da ostvari pristojnu dobit.

- Prinos ide uzlaznom putanjom svake godine i veoma smo zadovoljni imajući u vidu da se radi o mladom voćnjaku koji smo podigli prije pet godina. Nemamo problema sa plasmanom jer sarađujemo sa trgovcima i malim kupcima u Srpcu, Gradišci, Banjaluci i drugim gradovima - rekao je Vidović.

On je član udruženja “Bio borovnica” iz Srpca u kojem je pet proizvođača iz ove opštine, ali sve veći interes za uključenjem pokazuju i uzgajivači iz susjednih opština koji nemaju vlastito udruženje.

- Nemamo organizovan otkup i sertifikate za izvoz jer još nismo proizveli potrebne količine, ali nadamo se da će do toga doći jer interes postoji. Ove godine u planu je domaće tržište, a dogodine možda se probijem i van granica Srpske jer sam imao kontakte sa potencijalnim kupcima iz Poljske - kaže Vidović.

U vlastitom voćnjaku u Starom Martincu uzgaja visokožbunastu borovnicu koja je, po njegovim riječima, relativno nova kultura na Balkanu. Na ovaj potez odlučio se nakon preporuka borovničara iz Srbije.

- Obišao sam barem 50 plantaža u Srbiji gdje je prošle godine bilo čak 4.200 hektara pod borovnicom, a ove godine će sigurno biti više. Za sada su se najbolje pokazale sorte djuk, čendler i blukrop. Uzgoj borovnice u BiH nije toliko zastupljen kao u Srbiji, ali u posljednje vrijeme se pokazuje sve veći interes za sadnju - kaže Vidović.

Dodaje da se radi o najskupljoj voćnoj vrsti za koju su potrebna velika ulaganja, a uz to je veoma zahtjevna za sadnju jer se zemljište mora dobro pripremiti kako bi se obezbijedili optimalni uslovi za rast.

- Borovnice vole vlažna tla kisele reakcije, a brdoviti krajevi Starog Martinca omogućavaju idealne uslove za sadnju i drugog bobičastog voća, poput malina i ribizli. Za sada se nismo odlučili za organsku proizvodnju zato što biljke još uvijek nisu dostigle maksimum u pogledu rasta i plodonošenja, ali razmišljamo da u potpunosti pređemo na ovaj vid proizvodnje - kaže Vidović.

 Podsticaji

Srbačko udruženje ostvarilo je do sada razne podsticaje, poput nabavke mehanizacije putem projekta IFAD pa sve do podsticaja za protivgradnu zaštitu i nabavku sadnica od resornog ministarstva.

- Zahvalni smo na svakoj pomoći ali treba nam jača podrška jer je ovo skup i mukotrpan posao. Nabavka manjeg treseta za uzgoj 200 sadnica borovnica košta oko 550 do 600 KM, a tu su još i sječke, supstrati i slično - kaže Vidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana